– Ulønnet frivillig arbeid har normalt ingen konsekvens for uføretrygden

Regeringen har foreslått endringer i reglene for uføretrygd. Flere av høringsinstansene er bekymret for at endringene kan ramme uføres mulighet til å delta i ulønnet frivillig arbeid uten at de mister eller får redusert trygden. Illustrasjonsbilde: Gorm Kallestad / NTB scanpix Les mer Lukk

Arbeids- og sosialdepartementet vil sikre at folk som er uføretrygdet skal kunne delta i frivillig arbeid.

I januar sendte Arbeids- og sosialdepartementet ut på høring forslag om endringer i reglene for uføretrygd.

Da høringsfristen utløp forrige uke, hadde det kommet 41 svar. Flere av høringsinstansene er bekymret for at endringene kan ramme uføres mulighet til å delta i ulønnet frivillig arbeid uten at de mister eller får redusert trygden.

– I beste fall skaper regjeringens forslag unødig bekymring, i verste fall skal Nav begynne å overvåke ulønnet, frivillig deltagelse for å vurdere folks restarbeidsevne og rett til uføretrygd, uttalte seniorrådgiver Grete Crowo i Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon (FFO) til ABC Nyheter forrige uke.

Les saken:Regjeringens forslag skaper usikkerhet for uføre

– Reglene skal fortsatt utformes med sikte på at uføre skal ha mulighet til å delta i sosiale aktiviteter på lik linje med andre i samfunnet, sier statssekretær Guro Angell Gimse (H) i Arbeids- og sosialdepartementet. Les mer Lukk

ABC Nyheter har spurt Arbeids- og sosialdepartementet om de foreslåtte endringene vil påvirke uføres mulighet til å delta i ulønnet frivillig arbeid.

– Vi er opptatt av å sikre at folk som er uføretrygdet skal kunne delta i frivillig arbeid. Ulønnet frivillig arbeid har normalt ingen konsekvens for uføretrygden, svarer statssekretær Guro Angell Gimse i en e-post til ABC Nyheter.

I høringsnotatet viste departementet til at det i enkelte tilfeller skjer endringer etter innvilgelsen av uføretrygd som har betydning for den uføres inntektsevne, uten at dette gjenspeiles i den pensjonsgivende inntekten. Det kan for eksempel gjelde uføre som jobber svart, eller selvstendig næringsdrivende som tar ut inntekt som ikke er pensjonsgivende.

Departementet foreslår:  

Et nytt ledd i § 12-9 hvor det presiseres at inntekt etter uførhet også kan fastsettes på bakgrunn av inntektsevne, selv om vedkommende ikke har endret pensjonsgivende inntekt etter innvilgelsen.

Det andre er en endring i § 12-10 om fastsetting og endring av uføregrad, tilsvarende formuleringen som ble fjernet da reformen ble innført (§ 12-12).

Kilde: Høringsnotat

Departementet vil sikre at det i slike tilfeller kan fattes vedtak om at uføretrygden opphører eller at uføregraden endres.

Les mer:Regjeringen foreslår endringer i reglene for uføretrygd

Frykter at uføre som engasjerer seg, kan miste trygden

Frivillig arbeid var ikke særskilt omtalt i høringsnotatet. Men FFO og en rekke andre organisasjoner mente altså at departementets formuleringer kunne tolkes som at forslagene ville kunne ramme uføre som deltar i frivilligheten.

  • ADHD Norge skrev: «de foreslåtte endringene kan i verste fall føre til at frivillige sier fra seg sine verv, i frykt for å miste sin uføretrygd».
  • Samarbeidsforum mot fattigdom i Norge skrev at det ikke bør «skapes usikkerhet om at frivillig arbeid er et mål på den enkeltes inntektsevne».
  • Bydelsmødre Norge tolket forslaget som at «personer med uføretrygd kan miste eller få redusert denne dersom de er engasjert i frivillig arbeid i organisasjoner».
  • Frivillighet Norge skrev at det er svært uheldig at noen uføre har inntrykk av at ulønnet frivillig arbeid kan ramme ytelsen, og at tilbakemeldinger tyder på at «høringsnotatet har forsterket dette inntrykket».

– Uføre skal kunne delta på lik linje med andre

Statssekretær Guro Angell Gimse oppklarer:

– Den sentrale vurderingen vil være vedkommendes mulighet til å stå i et inntektsgivende arbeid, det vil si et arbeid som normalt blir lønnet, sier statssekretæren og fortsetter:

– Departementet understreker at frivillig arbeid som utgangspunkt, nettopp er arbeid som normalt ikke lønnes. Reglene skal fortsatt utformes med sikte på at uføre skal ha mulighet til å delta i sosiale aktiviteter på lik linje med andre i samfunnet.

Statssekretæren forklarer videre at formålet med forslaget er å ivareta at to uføre som har lik inntektsevne, behandles likt.

Les også:Uføre får mer å rutte med som alderspensjonister

Skal vurdere innspillene

Gimse legger til at høringsfristen nettopp har utløpt, og at departementet derfor ikke har fått vurdert innspillene som har kommet.

– Dersom man fremmer et lovforslag, vil departementet vurdere innspillene som har kommet i høringsrunden, herunder hva gjelder uføre som utfører frivillig arbeid, sier hun.

Statssekretæren understreker at regjeringen ikke ønsker å endre dagens ordning der uføretrygden justeres løpende basert på pensjonsgivende inntekt.

– Det er en god ordning for de aller fleste, og det er ikke foreslått endringer i denne, sier Gimse.

FFO: – Oppklarende fra departementet

– Vi synes per nå dette er et oppklarende svar fra departementet. Så håper vi regelverket ikke vil gi noen utilsiktede konsekvenser for frivillig arbeid når det skal praktiseres, sier seniorrådgiver Grete Crowo i Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon (FFO) til ABC Nyheter.

FFO ber i høringssvaret sitt om at departementet presiserer at uføretrygdede som deltar i ulønnet frivillig arbeid og aktiviteter ikke får vurdert dette som restarbeidsevne, og holdes utenfor nye regler. Flere andre organisasjoner støtter dette.

– Vi er spente på hva departementet legger fram etter høringsrunden, og om de ønsker å presisere tydelig på en eller annen måte at dette ikke skal berøre frivillig arbeid, sier Crowo.

Les også:Kenneth Olsen (34) sa fra seg frivillige verv i frykt for at de skulle påvirke retten til uføretrygd