Nome om nytt sukkeravgift-forslag: – En katastrofe

Administrerende direktør Petter Nome i Bryggeri- og drikkevareforeningen vil ha sukkeravgiften reversert. Les mer Lukk

Petter Nome mener det eneste fornuftige er å reversere den omstridte sukkeravgiften.

I budsjettforliket mellom KrF og Venstre og de to daværende regjeringspartiene Høyre og Frp i fjor, ble sukkeravgiften økt med 83 prosent.

I ettertid har grensehandelen av brus, søtsaker og alkohol skutt i været. Så langt i år har salget av brus i Norge falt med 11 prosent.

Men regjeringspartiene og Krf vil ikke reversere avgiften.

Les også: Sukkeravgift-nei fra Frp faller i smak hos flere

Blir skremt

KrFs finanspolitiske talsperson Kjell Ingolf Ropstad har tidligere uttalt at han tviler på at avgiften er grunnen til det kraftige salgsfallet av brus i Norge.

Uttalelsen får Petter Nome i Bryggeri- og drikkevareforeningen til å steile.

– Jeg blir skremt av politikere som nekter å se virkeligheten i øynene. Ropstad har selvsagt rett i at ingen drar til Sverige for å spare 78 øre på en flaske brus, men de som drar til Sverige kjøper ikke en flaske, men hundre, kanskje flere hundre, sier bryggeridirektøren til Nettavisen.

I stedet for å reversere avgiften ønsker Krf å endre den, slik at vann som er tilsatt smak og brus uten sukker skal få lavere avgift enn sukkerholdig drikke.

Les også: Godisopprør på Stortinget

– Ikke ofret si sekunder

Næringen mener arbeidsplasser og investeringer i norske bedrifter trues av den økte sukkeravgiften.

– Innretningen nå er en katastrofe og ble vedtatt av politikere som ikke hadde ofret ti sekunder på å sette seg inn i konsekvensene. Det minste vi nå kan forlange er at endringen blir reversert og at alle nye ideer som måtte dukke opp blir grundig konsekvensutredet, sier Nome til Nettavisen.

I Sandefjord har Hval sjokoladefabrikk sett seg nødt til å permittere en tredel av staben på grunn av sukkeravgiften.

Omsetningen til sjokoladefabrikken i Vestfold har sunket med 23 prosent.

– Nå har vi permittert 5 av 14 ansatte og tapt 1 million kroner siden nyttår. Dessuten har staten tapt 400.000 kroner i skatt. Det er ikke godt for noen, har fabrikksjef Rune Forsberg uttalt til NRK.