Meny

Godisopprør på Stortinget

Regjeringen økte den såkalte sukkeravgiften med 83 prosent fra 1. januar. Foto: NTB scanpix
Trygve Slagsvold Vedum (Sp) vil reversere sukkeravgiften, og får støtte fra Aina Stenersen (Frp).

Etter innføringen av den omstridte sukkeravgiften i Norge i fjor har grensehandelen i Sverige fått et kraftig oppsving. Nordmenn handlet for 15,1 milliarder kroner på dagsturer til utlandet i fjor. Det er en oppgang på 9 prosent.

Grensehandelen økte mest i Strömstad med hele 13 prosent, fra 7,4 milliarder kroner til 8,3 milliarder kroner, men også grensehandelen i Töcksfors og Charlottenberg økte i fjor til henholdsvis 2,1 milliarder og 1 milliard kroner.

Også nettbutikker som selger godteri har sett en kraftig økning i salget.

Les også: Søt avgift smaker surt for næringen

– En hodeløs politikk

Trygve Slagsvold Vedum, leder i Senterpartiet, mener det er ironisk at stadig mer handel gjøres i utlandet etter innføringen av sukkeravgiften.

Aina Stenersen ønsker å reversere sukkeravgiften. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Det vi ser nå er resultater av en hodeløs politikk. Da vi fikk en sjokkartet avgiftsøkning på 80 prosent kombinert med moms og avgiftsfritak på handel fra utlandet, er det oppskriften på å flytte arbeidsplasser ut av Norge, sier Slagsvold Vedum til Dagbladet.

Han opplyser at partiet ønsker å reversere sukkeravgiften. Regjeringen økte den såkalte sukkeravgiften med 83 prosent fra 1. januar.

Les også: – Sjokolade- og sukkeravgiften bryter med EØS-avtalen

– Vanskelig å svelge

Også Frp-politiker Aina Stenersen er bekymret for at stadig mer handel gjøres i utlandet.

Stenersen varsler at at hun vil foreslå en reversering av avgiften overfor stortingsgruppa.

– Sukkeravgiften var aldri et ønske fra Fremskrittspartiet. Den var noe av det vanskeligste å svelge i budsjettforhandlingene. Jeg ser at den har ført til et stort prishopp i butikkene, og at de som må betale dyrt for dette er forbrukerne. Det er uheldig, sier hun til Dagbladet.

Populært