Striden om norsk ostetoll:

Osteimport har økt med 89 prosent siden tollen ble skjerpet

AVSLAPPET: Fremskrittspartiets landbrukspolitiske talsmann Morten Ørsal Johansen er avslappet i sitt syn på den norske ostetollen, Foto: NTB scanpix Les mer Lukk

Importen av tollbelagt ost til Norge har økt med hele 88,7 prosent på de fire årene etter at daværende landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) styrket tollvernet.

Det utløste raseri hos Høyre, Frp, Venstre og røster i EU da den rødgrønne regjeringen fra 1. januar 2013 innførte en skjerpelse av tollen på import av ost.

Det skjedde i frykt for at tollsatsene var begynt å bli så svake, at store deler av den norske produksjonen av volum-oster kunne bli utkonkonkurrert på hjemmemarkedet.

Det igjen ville føre til at det ikke ble avsetning for store mengder melk fra norske bønder. Siden da har regjeringen oppgitt ostetollstriden som en av de kinkigste sakene Norge har i forhold til EU.

Men hvor skadelig ble tollskjerpelsen for EUs eksport av ost til Norge?

En gjennomgang AgriAnalyse har gjort av tall fra Landbruksdirektoratet og SSB, viser at dramatikken snarere peker motsatt vei:

Osteimporten, i alt vesentlig fra EU, har økt år for år.

Høyre-Helgesen lovet EU å ordne

Fra 2012 til 2016 steg importen fra 11.393 til 13.858 tonn, en vekst på 21,7 prosent.

Noe av dette skyldes at EU fikk økt sin kvote på tollfri osteeksport til Norge fra 7134 til 7200 tonn.

Men aller mest vokser importen av ost som det betales full toll på:

Fra 2256 tonn i 2012, til 4258 tonn i 2016, en økning på hele 88,7 prosent etter at tollen ble skjerpet.

Noe av det første Norges første Europa-minister, Vidar Helgesen (H), gjorde etter regjeringsskiftet, var å love EU å redusere tollen igjen.

– Frp er upatriotiske

OSTESTRIDEN: - Skjerpet ostetoll som de rødgrønne innførte, fikk ikke den virkningen på EUs eksport som vi trodde da, sier Morten Ørsal Johansen (Frp). Les mer Lukk

Det utløste glede hos EU, men ble ikke noe av på grunn av manglende flertall i Stortinget.

Underveis kalte Frps stortingspolitiker Laila Marie Reinertsen innføringen av toll som «svulmende egoisme» fra norske bønder.

Det fikk Senterpartiets stortingsrepresentant Per Olaf Lundteigen til å beskylde Frp for å gi blaffen i norsk produksjon og være upatriotiske.

Avslappet Frp nå

Nå er Fremskrittspartiets landbrukspolitiske talsmann Morten Ørsal Johansen mer avslappet i sitt syn på den norske ostetollen, enn forgjengerne i partiet.

– Da den nye ostetollen ble innført, var det på en måte å tråkke på EU. Det bryr ikke jeg meg så mye om. Vi har en gjensidig handelsavtale. Vi ble jo kalt proteksjonistiske. Men EU-landa er ikke mindre proteksjonistiske sjøl, sa Johansen da ABC Nyheter under helgas landsmøte i Frp viste ham de ferske importtallene.

– Jeg mener kritikken den gangen var berettiget. Men det ble ikke så store konsekvenser som de hadde trodd, legger han til.

– Tollen dreier seg om en svulmende egoisme fra norske bønders side, sa Fremskrittspartiets stortingsrepresentant Laila Marie Reiertsen i 2012. Er du enig?

– Haha, den ble jo innført for å beskytte norsk produksjon. Jo, det er jo egoisme. Men den hadde jo ikke så stor effekt. Og vi vet ikke hvor stor import vi hadde hatt uten, svarer Morten Ørsal Johansen.

Han påpeker at den voksende importen viser at forbrukerne ønsker mangfold.

- Dette burde også norske produsenter utnytte, sier Johansen og håper dagligvarekjedene vil slippe til nye produkter som utvikles i sine hyller.

Nå får EU mer

I tillegg til den formidable veksten i EUs eksport, avtalte regjeringen i april å gi EU en kvote på ytterligere 1200 tonn som kan selges tollfritt til Norge.

Departementsråd Leif Forsell i Landbruks- og matdepartementet sier til ABC Nyheter at dette neppe får effekt før i 2019, på grunn av langdryg ratifiseringsprosess i EU av den nye handelsavtalen under EØS-avtalens Artikkel 19.