Meny

Etter EØS-rådet tirsdag kveld:

EU-president jubler for norske signaler

– Den nye norske regjeringen virker mer EU-vennlig på meg, sier Litauens utenriksminister Linas Linkevičius etter møtet i EØS-rådet i Brussel. Foto: Thomas Vermes (ABC Nyheter)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vidar Helgesen fortalte EU at regjeringen ønsker å senke tollsatsene på ost og kjøtt fra EU. – Vi fikk ikke krav om motytelser, men dette var ikke noe offer for Norge, sier EU-presidentskapet.

BRUSSEL (ABC NYHETER): – Tollettelsene har ikke skjedd, men dette vil kunne live opp forholdet mellom Norge og EU.

Det sier Litauens utenriksminister Linas Linkevičius, som leder EUs ministerråd og møtte Norge på det halvårlige EØS-rådsmøtet tirsdag kveld.

Der varslet europaminister Vidar Helgesen om at regjeringen ønsker å senke tollsatser på ost og kjøtt fra EU.

Etter møtet snakket Linkevičius med norske journalister, og sier hans vurdering er at den nye norske regjeringen er mer EU-vennlig:

– Hele bildet begynner å bli veldig positivt. Jeg ser forandring i norske posisjoner etter regjeringsskiftet, slår han fast.

Opplever du ofte at tilbud blir lagt på bordet for EU, uten krav om motytelser?

– Dette har tatt lang tid. Siden vi snakker om samordning, om frihandelsregler uten barrierer, tror jeg ikke dette er noe offer for Norge. Men vi fikk ikke noen krav om motytelser, sier Linas Linkevičius.

Les også: Vidar Helgesen ble mottatt med glede av EU

Les også: Listhaug: - Redusert ostetoll vil få virkning for Norge

Norsk forhandlingstaktikk?

Hvor lurt er det forhandlingstaktisk å si fra om ensidige norske tollettelser på ost og kjøtt, uten å knytte det til forhandlinger om motytelser, europaminister Vidar Helgesen?  

– Vi har ikke lagt på bordet noen løsning, bare signalisert noen holdninger. Det er viktig å se bredden i alle spørsmålene vi tar opp, sier han til ABC Nyheter.

– Du tror ikke det svekker Norges muligheter til å få noe ut av de fremtidige forhandlingene, at dere allerede har gått så positivt ut med ønske fra norsk side om nedtrapping av tollen?

– Nei, det er ikke sånn vi driver forhandlinger.

Så forhandlinger dreier seg ikke om kjøp og salg, altså?

– Jo, men det vil bli nok igjen å forhandle om, forsikrer Helgesen.

Les også: Andorra, Monaco og San Marino får ikke bli med i EØS

Dragkamp om nye milliarder fra Norge

EU og Norge kom også inn på forhandlingene som snart skal starte med krav fra EU om den såkalte "EØS-kontingenten" som Norge ikke mener er en nedfelt plikt etter EØS-avtalen, men som likevel er blitt avtalt i femårsperioder.

Det innebærer overføring av milliarder av kroner fra Norge til utvikling av tilbakeliggende regioner i EU, tilsvarende det EU gjør internt.

Her kom det et nytt signal: EU vil kreve norske tilskudd til land med høy ungdomsarbeidsløshet som kriterium.

- Så diskuterte vi EØS-midlene, fortalte Helgesen etter EØS-rådsmøtet.

- EU sa de nå har et mandat for forhandlingene klart. Blant annet ønsker de bidrag mot ungdomsarbeidsløshet.

Helgesen meddelte at regjeringen snart er klare fra norsk side til å starte forhandlingene.

Utenriksminister Linas Linkevičius som ledet forhandlingene fra EUs side påpekte at EU internt tildeler midler til land med over 25 prosents ungdomsarbeidsløshet.

I 2012 dreide det seg om 13 land, viser statistikk fra Eurostat.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus