Oljefondet trakk seg ut av 27 kullselskaper

– Vi forventer at selskapene rapporterer om hvordan deres virksomheter påvirker omgivelsene, og om forhold som kan ha innvirkning på lønnsomheten til bedriften i det lange løp. sier oljefond-sjef Yngve Slyngstad, her under en tidligere presentasjon. Les mer Lukk

Oljefondet solgte seg ut av 27 kullselskaper i fjor. Dermed har i alt 42 kullselskaper forsvunnet ut av fondets portefølje de siste årene.

Oljefondet, som formelt heter Statens pensjonsfond utland, solgte seg i 2015 ut av elleve selskaper som driver med utvinning av kull til kraftproduksjon. Dermed har fondet solgt seg ut av i alt 25 selskaper i denne kategorien.

I tillegg solgte fondet seg ut av 16 selskaper som driver kullkraftverk. Fondet har tidligere år solgt seg ut av ett slikt selskap.

Totalt har oljefondet solgt seg ut av 187 selskaper de siste fire årene på grunn av risikofaktorer knyttet til miljø, samfunnsforhold og selskapsstyring.

– Vi arbeider for å tallfeste risikoen i våre investeringer. Vi forventer at selskapene rapporterer om hvordan deres virksomheter påvirker omgivelsene, og om forhold som kan ha innvirkning på lønnsomheten til bedriften i det lange løp, sier Yngve Slyngstad, leder i Norges Bank Investment Management, som forvalter oljefondets investeringer.

Store klimautslipp er én av risikofaktorene oljefondet legger vekt på. Dette rammer ikke bare kullprodusenter, men også enkelte sementprodusenter og oljesandprodusenter.

Fondet har også trukket seg ut av flere kullgruver i India og Indonesia på grunn av fare for avskoging.

Les også: Oljefondet vil investere i vindmøller