Lave priser på gjødsel tynger Yara

Arkivfoto
Lavere gjødselpriser rammer Yara hardt i tredje kvartal. Selskapet fikk et driftsresultat som var 4,5 milliarder kroner svakere enn i samme periode i fjor.

Selskapet melder at de svake gjødselprisene bare delvis ble utlignet av høyere leveranser av Yaras produkter, lavere energikostnader og valutagevinster.

Driftsinntektene falt med 6,5 milliarder kroner til snaue 24 milliarder. Driftsresultatet endte på drøyt 1,3 milliarder, hvilket er en nedgang fra snaut 5,9 milliarder i fjor. Også resultatet før skatt falt voldsomt, med nesten 3,3 milliarder kroner, og viser at selskapet slet i juli, august og september.

– Yara rapporterer et svakere resultat enn for ett år siden, gjenspeilet i globalt tilbudsdrevne priser på gjødsel, sier konsernsjef Svein Tore Holsether.

Les også: Yara får påbud om å rense opp i Glomfjorden

Svakere enn ventet

DNB Markets så allerede for en snau måned siden for seg et svakere Yara-resultat. At resultat før skatt ender på 1.145 millioner kroner er enda litt dårligere enn det analytikerne spådde, melder TDN Finans ifølge Dagens Næringsliv.

Holsether peker på at selv om produksjonsmarginene var betraktelig lavere enn i samme periode i fjor, var inntjeningen i Crop Nutrition og Industrial stabil, noe han mener demonstrerer robustheten i Yaras integrerte forretningsmodell.

Selskapets globale gjødselleveranser steg med 4 prosent. Men marginene falt ettersom salgsprisene falt mer enn innsatskostnadene.

Les også: Alle de tiltale i Yara-saken nektet straffskyld

Kostnadskutt

Konsernsjefen presiserer at tidene er så dårlige at selskapet ikke kommer unna et omfattende program for å redusere kostnadene.

– Overkapasiteten i industrien vår er forventet å vare en stund, noe som understreker behovet for Yaras forbedringsprogram, som vi har kunngjort tidligere, sier Holsether.

Han forteller at deler av programmet er i ferd med å bli iverksatt, og at de er trygge på at programmet vil bidra til et forbedret resultat før avskrivninger og nedskrivninger (EBITDA) på minst 500 millioner amerikanske dollar årlig, altså i overkant av 4 milliarder kroner etter dagens kurs.

Les også: Yara med milliardkjøp i India

Ekspansjon

Gjødselgiganten ser flere lys i tunnelen, blant annet som følge av det selskapet beskriver som betydelige ekspansjonsaktiviteter de neste årene.

– Basert på dagens markedspriser vil disse forvente å generere rundt 5 kroner per aksje i økt inntjening innen 2020, når de blir fullt ut operasjonelle, skriver selskapet i kvartalsrapporten.

Nettoresultat etter minoritetsinteresser ble 821 millioner kroner, noe som innebærer 3,00 kroner per aksje. I fjor på samme tid var nettoresultatet 4 milliarder – 14,56 kroner per aksje.