Thorhild Widvey og fire andre dømt til millionerstatning

Thorhild Widvey
Thorhild Widvey, som i fjor ble utnevnt til styreleder i Statkraft, og fire andre, er dømt til å betale 26 millioner etter styreverv i selskapet Reservoir Exploration Technology (RXT).

Den forhenværende Høyre-toppen og kulturministeren Thorhild Widvey og fire andre er i Bergen Tingrett dømt til å betale Austevoll-reder Tor Østervold i Norfield Shipping AS 26 millioner kroner i erstatning etter at RXT gikk konkurs i 2013, melder NRK Hordaland.

Ved konkursen 14. juni 2013 hadde leverandørene i selskapet utestående krav på 1.033.000.000 kroner.

Østervold fikk medhold i retten at de fem styremedlemmene hadde skjøttet sitt verv så dårlig, at det berettiger erstatning til Norfield Shipping, som var en stor kreditor idet RXT gikk dukken.

Retten fant at selskapet RXT ble drevet uten forsvarlig kapital og likviditet fra fjerde kvartal 2011 og hele tida fram til konkursen. Det går fram av dommen, som ABC Nyheter har fått innsyn i, at hvert enkelt styremedlem har plikt til å kreve styrebehandling dersom egenkapitalen ikke er forsvarlig.

Styret fikk også flere revisorberetninger om at selskapet ikke hadde oversikt over hvilke regninger som forfalt. På et styremøte 25. april 2012 sa daglig leder at selskapet neppe ville få banklån, da det ble betraktet som høyrisikoprosjekt. I stedet satset styret på utsatt betaling til sine leverandører.

– Det synes å ha vært en bevisst strategi fra de saksøkte å benytte leverandørene som bank, bemerker tingretten.

Det vakte debatt da Widvey i fjor ble utnevnt av næringsminister Monica Mæland, som er nær bekjent av henne, til styreleder i Statkraft SF.

Les også: Geir Pollestad: Usikker på om Statkraft har fått den beste styrelederen

Ap ber Mæland offentliggjøre SMS-er

Widvey saksøkt etter konkurs