Berlin-sykehus: Ingen Navalnyj-kunngjøring før mandag

Aleksej Navalnyj, en av president Vladimir Putins argeste kritikere, kollapset og falt i koma torsdag. Støttespillerne hans mener han ble utsatt for et giftattentat. Les mer Lukk

Sykehuset der den russiske regimekritikeren Aleksej Navalnyj nå får behandling, sier det ikke vil komme noen offisiell kommentar om tilstanden hans før mandag.

Navalnyj, som har ligget i koma siden han kollapset på et russisk fly torsdag, ble lørdag fløyet fra Sibir til Tyskland der han ble fraktet til det velrenommerte Charité-sykehuset i Berlin.

Sykehuset opplyser lørdag ettermiddag at legene er i gang med å ta omfattende prøver av Navalnyj for å få stilt en diagnose.

– Legene vil komme med en kunngjøring etter å ha undersøkt ham og konsultert med familien hans. Men det vil ta noe tid, sier en talsperson for sykehuset.

– Det vil ikke komme noen offisiell kommentar før mandag, fortsetter talspersonen.

Navalnyjs støttespillere mener han ble forgiftet. Men legene på sykehuset i Omsk i Sibir der han først ble innlagt, har avvist dette og sier det ikke ble funnet spor av gift i prøvene som ble tatt av ham der.

Fakta om Aleksej Navalnyj  

* Russisk regimekritiker og blogger (44) med millioner av følgere på Twitter og YouTube. Utdannet jurist.

* Bor i Moskva, er gift og har to barn.

* Startet i 2007 en antikorrupsjonskampanje ved å kjøpe seg inn i statskontrollerte selskaper for å kunne stille kritiske spørsmål på generalforsamlingene.

* Har organisert en rekke demonstrasjoner mot president Vladimir Putin.

* I 2008 ekskludert fra det liberale partiet Jabloko, der han hadde vært aktiv siden 2000, anklaget for å skade partiet med sine nasjonalistiske tendenser.

* Leder for det lille Partija Progressa – Fremskrittspartiet – siden opprettelsen i 2013.

* Fikk 27 prosent av stemmene ved borgermestervalget i Moskva i september 2013.

* Har vært pågrepet og stilt for retten for underslag en rekke ganger. Dømt til betinget fengsel i juli 2013 og desember 2014. Han hevder selv at disse har vært politisk motivert.

* Ønsket å stille som presidentkandidat og utfordre Putin i valget i 2018, men kandidaturet ble ikke godkjent.

* I mai 2018 ble han dømt til 30 dagers fengsel etter å ha blitt pågrepet under en demonstrasjon mot Putin i Moskva.

* Nominert til Sakharovprisen i 2019.

(Kilde: NTB, Store norske leksikon, Wikipedia)

Navalnyj lå to dager på sykehuset i Omsk før det ble gitt tillatelse til å fly ham til Tyskland. Legene mente tilstanden hans var for kritisk til at han kunne flyttes.

Men Navalnyjs talskvinne Kira Jarmysj hevder russiske myndigheter holdt ham tilbake i et forsøk på å dekke over den virkelige årsaken til at han kollapset.