EMD hastebehandlet Navalnyj-saken

Den europeiske Menneskerettsdomstolen tok i bruk en hastemulighet da den avga en midlertidig forføyning i Navalnyj-saken.
Den europeiske Menneskerettsdomstolen tok i bruk en hastemulighet da den avga en midlertidig forføyning i Navalnyj-saken. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Menneskerettsdomstolen i Strasbourg ga Russland haste-pålegg om å sikre Aleksej Navalnyj medisinsk hjelp. – Høy terskel for dette, sier Norges EMD-dommer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Domstolen tok i bruk en hastefunksjon for å kunne avsi en midlertidig forføyning allerede fredag.

Der ga EMD Russland pålegg om å gi Navalnyjs familie tilgang til journalen hans og at leger utpekt av familien fikk undersøke ham. Lørdag ble opposisjonspolitikeren fløyet til Berlin, der han skal undersøkes på Charite-sykehuset.

Norges dommer i Menneskerettsdomstolen, Arnfinn Bårdsen, sier til Rett24 at det er uvanlig at domstolen tar i bruk hastemuligheten.

– Det skyldes at domstolen praktiserer en meget høy terskel for å komme med denne typen anmodninger til nasjonalstatene. I praksis brukes den nesten utelukkende ved potensielle brudd på artikkel to eller tre, når det står om liv og helse, sier Bårdsen.