Navalnyj under streng bevoktning på tysk sykehus: Tilstanden skal være stabil

Militærambulansen som fraktet Aleksej Navalnyj fra flyplassen til Charite-sykehuset i Berlin ankommer sykehuset under strengt vakthold.
Militærambulansen som fraktet Aleksej Navalnyj fra flyplassen til Charite-sykehuset i Berlin ankommer sykehuset under strengt vakthold. Foto: Markus Schreiber / AP

Den russiske opposisjonslederen Aleksej Navalnyjs helsestilstand er stabil, ifølge organisasjonen som fraktet ham til Tyskland etter den påståtte forgiftningen.

Det opplyser Jaka Bizilj, lederen av organisasjonen som sørget for evakueringen av Putin-kritikeren fra et sykehus i Sibir til den tyske hovedstaden Berlin.

– Tilstanden hans var stabil under flygingen og etter landing , sier Bizilj til Bild.

– Dette beviser igjen at ingenting forhindret Navalnyj fra å bli fraktet, og at det var nødvendig å gjøre det så fort som mulig, skriver talspersonen hans, Kira Jarmysj, på Twitter.

Ambulanseflyet fikk fredag kveld tillatelse til å frakte den kritisk syke politikeren ut av Russland etter strid mellom legene på sykehuset i Sibir og Navalnyjs familie. Lørdag morgen lettet det fra Sibir.

Medisinsk personell bærer Navalnyj om bord det tyske ambulanseflyet som skal frakte opposisjonslederen fra Sibir til Berlin. Flyet har tidlig lørdag morgen lettet. Foto: Kira Jarmysj via AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Medisinsk personell bærer Navalnyj om bord det tyske ambulanseflyet som skal frakte opposisjonslederen fra Sibir til Berlin. Flyet har tidlig lørdag morgen lettet. Foto: Kira Jarmysj via AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Navalnyj ble fraktet til Charite-sykehuset i Berlin i en militærambulanse eskortert av et titalls kjøretøy fra politiet og militæret, og det er et massivt vakthold utenfor sykehuset, melder tyske medier.

Livstruende syk

Aleksej Navalnyj, som er en av president Vladimir Putins argeste kritikere, har siden torsdag ligget livstruende syk og i koma etter det som kan være en forgiftning.

Etter mye om og men fikk flyet som skulle evakuere ham fra Russland, lov til å lette lørdag morgen.

– Uten deres støtte hadde vi ikke kunnet tatt ham med oss, skriver Navalnyjs kone, Julia, i en melding til opposisjonslederens støttespillere.

– Overveldende takk for støtten

– En overveldende takk til alle for deres støtte. Kampen for Aleksejs liv og helse har bare begynt, skriver talspersonen Kira Jarmysj.

Navalnyjs støttespillere mener han må ha fått i seg gift da han drakk en kopp te på flyplassen i byen Tomsk i Sibir før han satte seg på flyet til Moskva lørdag morgen.

Hans personlige lege Anastasia Vasiljeva anklaget fredag legene ved sykehuset i Sibir for å ha holdt ham igjen med vilje for å gi giftstoffene tid til å forlate kroppen hans.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden