Bolivia har brent siden mai: – Skaden er uopprettelig

Your browser doesn't support HTML5 video.

Amazonas-brannene har krevd 2 millioner dyreliv: – Skaden er uopprettelig Les mer Lukk

Over 2 millioner dyr er døde og et område på størrelse med Danmark er borte. – Hovedlandskapet er ødeleggelse og død, sier boliviansk biolog.

I Bolivia har branner etterlatt seg svart skog og gresslandskap i fire måneder.

Fra omfanget ble større og brannene herjet som verst mot tampen av august, har et område på omtrent 40.000 kvadratkilometer blitt slukt av flammene, noe som kan sammenlignes med Danmark eller Finnmark i størrelse.

Santa Cruz-departementet, med de tropiske savannene i Chiquitania og primærskog i det vernede Tucavaca-reservatet øst i Bolivia, har blitt hardest rammet av landets ni departement.

Skogbrannene i Amazonas har krevd over 2 millioner dyreliv. Les mer Lukk

– Skogen er totalt forkullet, og skaden er uopprettelig. Den vil aldri komme

tilbake til det normale igjen, sier professor Sandra Quiroga ved Santa Cruz University til AFP, som melder om at over 2 millioner ville dyr har gått til grunne som følge av brannene.

Ofrene inkluderer ville kattedyr som den latinamerikanske ozeloten, pumaer og jaguarer. Hjortedyr, lamaer og mindre skapninger som maurslukere, grevlinger, øgler, tapirer og diverse gnagere har også tapt kampen mot flammene, ifølge AFP.

– Vi har konsultert biologene i Chiquitania, og vi har overskredet anslaget på mer enn 2,3 millioner savnede dyr i mange beskyttede områder, sier professor Sandra Quiroga ved Santa Cruz University til AFP.

Les også: Bolsonaro hamrer løs mot verdensledere etter skogbrannene i Amazonas

– Har ingen presedens

I over en måned har biolog Raúl Ernesto Rojas sammen med en gruppe frivillige lett etter overlevende dyr som er rammet. De har for det meste kommet over forkullede levninger og beinrester. Men om det skulle være noen overlevende, sørger gruppen for å legge ut korn og vann. Og dem de kommer over gir de nødvendig behandling.

– Dyrene prøvde å løpe fra brannen, men ble jaget av flammene og brent. Hovedlandskapet er ødeleggelse og død. Det er aske, sier Rojas til National Geographic.

– Jeg har vært nær på katastrofer som dette i 15 år, men denne har ingen presedens, sier biologen, som er ansatt hos myndighetene i Santa Cruz.

Les også: Bolivias regnskog brenner også – ønsker utenlandsk hjelp velkommen

Brenner videre

I august økte Bolivia innsatsen for å få bukt med flammene. De satte inn brannfly, helikoptre, brannpersonell på fem tusen, soldater og politi. Likevel lever brannene videre.

I oktober er det presidentvalg i landet, og sittende president Evo Morales stiller til gjenvalg. I forbindelse med dette har brannene i Amazonas blitt sterkt politisert.

Miljøvernere retter fingeren mot Morales og peker på lover iverksatt under ham som årsak for brannene. Han beskyldes også for å handle for sent.

I juli gikk han inn for å øke hvor mye skog og beitemark som lovlig kan brennes fra 5 til 20 hektar, for å utvide landets landbruksproduksjon. Regjeringen avviser at deres politikk har bidratt til brannene, og legger skylden på vind og tørt vær.

Morales har imidlertid opprettet økologisk pause i Chiquitania, noe som vil si at blant annet salg av jord er satt på vent i området.

Les også: Bolivia: – Vi pleide å leke gjemsel her i skogen

Les også: Fabrikkbrann i Frankrike – skoler i elleve byer stengt