En gang var de fiender – her tar de et siste, rørende farvel

I to tiår sto Indonesias ekspresident Jusuf Habibie (venstre) og opprørsleder Xanana Gusmao (høyre) på hver side i den blodige konflikten om Øst-Timor. Her besøker Gusmao sin gamle fiende på dødsleie. Møtet rører en hel verden. Se video lenger ned i artikkelen. Les mer Lukk

Det siste møtet mellom Indonesias ekspresident og Øst-Timors frigjøringshelt rører en hel verden.

Indonesias tidligere president Jusuf Habibie døde onsdag på et militærsykehus i Jakarta, 83 år gammel. Nå har en video av det siste møtet mellom ekspresidenten og Øst-Timors frigjøringshelt Xanana Gusmao gått viral i Indonesia.

I videoen ser man de to tidligere fiendene møtes en siste gang på sykehuset der Habibie lå for døden. De to eldre mennene veksler noen ord, før Gusmao kysser ekspresidenten på pannen og de to møtes i en varm klem.

Saken fortsetter under videoen

Embed: test

Blodig konflikt

I to tiår sto Jusuf Habibie og Xanana Gusmao på hver side i den blodige konflikten om Øst-Timor. En konflikt som kostet rundt 200.000 mennesker livet.

Gusmao var geriljalederen som kjempet mot indonesisk styre av den vesle øya. For dette ga østtimorere ham nærmest helgenstatus, mens han av myndighetene i Jakarta ble sett på som landets mest ettersøkte terrorist.

For sin kamp for selvstendighet ble Gusmao i 1992 dømt til livsvarig fengsel i en rettssak som ble ansett som en farse. Straffen ble senere omgjort av daværende president Suharto til 20 års fengsel.

Gusmaos popularitet og oppslutning økte imidlertid mens han satt i fengsel. Han brukte tiden på å male og skrive poesi, og ble av internasjonal presse kalt «Øst-Timors Nelson Mandela».

Det store vendepunktet i konflikten kom da Suhartos autoritære regime falt i 1998, og hans visepresident, Jusuf Habibie, overtok rollen som landets leder.

Les også:Voldelig konflikt i indonesiske Papua eskalerer: – Noe har gått galt

Tilnærming

Selv om Habibies regjeringstid var kort, viste han seg raskt som en mer pragmatisk president som forsøkte å dra Indonesia i en mer demokratisk retning. Han så også på konflikten med Øst-Timor og den arresterte opprørslederen som en merbelastning der han satt bak murene.

I 1999 tilbyr derfor Habibie østtimorerne valget mellom utvidet selvstyre eller uavhengighet. Den 30. august samme år stemmet et overveldende flertall for løsrivelse fra Indonesia.

Selvstendighet for Øst-Timor

Veien videre var ikke smertefri, men i 2002 ble øya endelig selvstendig med Gusmao som landets første president, en posisjon han hadde til 2007, da han overtok som statsminister fram til 2015.

Til BBC har Gusmao fortalt at han aldri ønsket å bli president. Drømmen hans var å bli gresskarbonde eller fotograf.

Indonesias ekspresident Jusuf Habibie måtte tåle mye kritikk fra sine egne for å ha satt i gang prosessen som ledet til Øst-Timors frihet.

Ifølge Wikipedia var hans presidentskap den korteste i moderne indonesisk historie, fra 21. mai 1998 til 20. oktober 1999.