Forskere med tydelig advarsel:

Ny rapport med skremmende fremtidsscenario: – En umiddelbar trussel

2019 ligger an til å bli et rekordår for issmelting på Grønland. Her passerer et hundespann over isen hvor overvann dekker store deler av ismassene. Bildet er tatt i forrige uke av en klimaforsker fra Danmarks meteorologiske institutt. Les mer Lukk

Kappløpet for å redde Jorden kan allerede være tapt: «Ekstremt høye temperaturer utgjør en umiddelbar trussel mot mennesker og økosystemer.»

Det kommer frem i den siste utgaven av «Jordens fremtid», som er gjennomført på oppdrag av forskningsorganisasjonen American Geophysical Union, AGU.

I den nye rapporten vises det til hvordan de voldsomme klimeendringene påvirker livsvilkårene for millioner av mennesker. Samtidig bidrar økningen i Jordens gjennomsnittstemperatur til å forverre situasjonen for dyr og planter, både til lands og til vanns.

«I de senere år har mange regioner på land og i havet blitt eksponert for hetebølger med ødeleggende virkninger. Effekten er særlig alvorlig når det oppstår hetebølger i områder med høy eksponering av mennesker eller avlinger. Dette ville vært svært usannsynlig uten menneskeskapte klimaendringer», slår rapporten fast.

Bildet over er tatt av den danske meteorologi-forskeren Steffen Olsen mens han var på rutineoppdrag nordvest på Grønland for å hente utstyr som var satt ut på sjøen for innsamling av blant annet værdata, og plutselig fikk et problem: Han kunne ikke finne utstyret, skriver CNN. Den vanligvis flate, hvite isen var dekket av vann, et resultat av oversvømmelse av smeltevann fra Grønlandsisen, verdens nest største innlandsis.

Siden har bildet gått viralt.

Les også:– Menneskeheten kan bukke under som følge av klimaendringer

Like stor trussel som global oppvarming

California har vært herjet av en rekke dramatiske branner som følge av uvanlig tørt vær med høye temperaturer over lengre tid. Foto: Scanpix/AFP. Les mer Lukk

Den samme negative utviklingen som den som kommer frem i siste «Jordens fremtid» er dokumentert fra en rekke hold og ulike forskningsmiljø verden over.

I april friga FNs naturpanel en omfattende rapport hvor det ble konkludert med at tap av natur og annen miljøødeleggelse er en like stor trussel som klimaendringene.

Ifølge en av konklusjonene står mellom en halv og én million arter i verden i fare for å bli utryddet. Blant disse er en rekke insekter, planter, sopp og visse typer mikroorganismer. I tillegg er et stort antall pattedyr i faresonen.

Les også:FN bekrefter rekordvarm fireårsperiode

«Utryddelse er nært forestående»

Blant advarslene er at verden står overfor tap av arter, ren luft og drikkevann , og at dette utgjør en like stor trussel som den globale oppvarmingen. En rask økning i mengden utryddede arter på verdensbasis er «nært forestående».

– Vi er nødt til å erkjenne at klimaendringer og tap av natur er like viktig, ikke bare for miljøet, men også av hensyn til utvikling og økonomi, uttalte leder av det FN-utnevnte panelet, Robert Watson, da rapporten ble lagt fram, ifølge AFP/NTB.

Les også:FN: Over 113 millioner mennesker sulter på grunn av krig og klimaendringer

VIDEO:– Menneskeheten kan bukke under som følge av klimaendringer

Your browser doesn't support HTML5 video.

– Menneskeheten kan bukke under som følge av klimaendringer Les mer Lukk

Den sjette masseutryddelsen

De siste 500 millioner årene har det vært fem større hendelser hvor såkalt masseutryddelse har funnet sted. Nå tror mange eksperter at den sjette masseutryddelsen allerede er i gang, og at det kan bli umulig å stoppe den.

Kappløpet for å stanse klimaendringene har pågått lenge, men pessimistene mener de store endringene allerede har gått for langt og er irreversible, og at planeten Jorden er i ferd med å passere det kritiske «point of no return».

Ifølge forskningsorganisasjonen American Geophysical Union, AGU er det primært ett tiltak som de mener kan redde Jorden fra undergangen.

«En kraftig reduksjon av utslippene av fossilt brensel er viktig for å redusere risikoen for ekstreme hetebølger på verdensbasis», heter det i den nye rapporten.

Les også:Klimaendringer truer nordmenns favorittbanan

Ekstremt på Grønland

På Grønland ligger 2019 an til å bli et rekordår for issmelting. I forrige uke ble det målt temperaturer på opptil 40 grader høyere enn det normale. I tillegg er det registrert åpent vann på steder hvor isen tidligere pleide å ligge vesentlig lenger.

Nordishavet skal heller aldri ha hatt mindre is på denne tiden av året, ifølge National Snow and Ice Data Center.

– Arktis er i forandring. Dette er ekstremmålinger som samsvarer med den langsiktige oppvarmingstrenden, sier Zachary Labe, klimaforsker ved Universitet i California, til Washington Post.

Les også:Er 97 prosent av forskerne enige om at klimaendringer er menneskeskapte?

VIDEO: Naturpanelet legger fram rapport: – Vanvittig skremmende tall og meldinger

Your browser doesn't support HTML5 video.

Naturpanelet legger fram rapport: – Vanvittig skremmende tall og meldinger Les mer Lukk