Expressen: SD-kandidater med fortid fra Nationalsocialistisk front

Flere tidligere medlemmer av den voldsforherligende og antidemokratiske Nationalsocialistisk front er nå kandidater for Sverigedemokraterna, avslører Expressen.

Sammen med den antirasistiske stiftelsen Expo har avisen gransket alle kandidatene fra alle partier som stiller til valg i høst, blant dem 6.000 riksdagskandidater, 12.000 fylkestingskandidater og 52.000 kommunestyrekandidater.

Expo og Expressen har konsentrert seg om personer som skal ha hatt en dypere forankring i de nasjonalsosialistiske og nynazistiske miljøene enn bare å ha deltatt på konserter eller marsjer.

I Klippan i Skåne står Andreas Olofsson på fjerdeplass på Sverigedemokraternas liste i kommunen. Han ble med i Nationalsocialistisk front (NSF) på midten av 1990-tallet.

– Det var en ekstremt dum tid, og jeg tar avstand fra det, sier Olofsson i dag og mener Expressen driver heksejakt.

Aktuelt:Derfor støtter én av fem Sverigedemokraterna

I samme kommune står Thomas Jelinek, som på slutten av 1990-tallet og starten av 2000-tallet var organisert nazist, på SDs liste.

– Det er mulig jeg kalte meg det (nazist) den gang. Det gjør jeg definitivt ikke nå, sier han i dag.

I Sjöbo driver Nina Magnom valgkamp for SD i kommunevalget. På slutten av 1990-tallet var hun med i NSF.

– At jeg står på valglisten, har ikke med dette å gjøre, sier hun i dag og avbryter intervjuet.

I Simrishamn driver Stellan Mårtensson valgkamp for SD. I flere år på 1990-tallet var han organisert nazist i NSF, ifølge Expressen. Han sier i dag at han ikke visste at NSF var nazister.

– Dette er 25 år siden, sier Mårtensson og avbryter intervjuet.