Merkel og Macron kaller Trump-toll ulovlig

Your browser doesn't support HTML5 video.

Merkel og Macron kaller Trump-toll ulovlig
EU trosser advarslene fra USA, fremmer mottiltak mot ekstratollen på stål og aluminium og går til tvistesak i WTO. En handelskrig er på trappene.

– Jeg er bekymret over at USA nå trapper ytterligere opp proteksjonistiske tiltak i handelspolitikken, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H).

Tollsatsene på 25 prosent på import av stål og 10 prosent på aluminium trådte i kraft for Norges del allerede 23. mars. EU, Canada og Mexico fikk midlertidig unntak fra ekstratollen, men unntaket utløper ved midnatt i Washington, klokken 6 fredag norsk tid.

Advarte EU

USAs handelsminister Wilbur Ross sier det var framgang i forhandlingene med EU, men ikke i en slik grad at amerikanerne ville gjøre unntaket fra ekstratollen permanent.

Han advarer nå EU mot å treffe mottiltak mot metalltollen og sier unionen da vil være ansvarlig for en opptrapping.

– Vi ønsker ikke å starte en handelskrig. Hvis det skjer en opptrapping, skjer det fordi EU har besluttet å svare, sier Ross i et intervju med den franske avisen Le Figaro.

Trosset advarsler

De amerikanske advarslene møter døve ører i Brussel.

Frankrikes finansminister Bruno Le Maire (til venstre) møtte USAs handelsminister Wilbur Ross i Paris torsdag. Foto: François Mori / AP / NTB scanpix Les mer Lukk

– USA har under disse samtalene prøvd å bruke trussel om handelsrestriksjoner som vektstang for å oppnå innrømmelser fra EU. Det er ikke slik vi gjør forretninger, og slett ikke slik det skal være mellom langvarige partnere, venner og allierte, sier EUs handelskommissær Cecilia Malmström.

– USA etterlater oss ikke annet valg enn å gå videre til Verdens handelsorganisasjon (WTO) og til å innføre toll på en rekke importerte varer fra USA, fastslår EU-kommisjonens sjef Jean-Claude Juncker.

– Ulovlig

Like tydelig i talen er Frankrikes president Emmanuel Macron og Tysklands statsminister Angela Merkel. Begge betegner den amerikanske ekstratollen som «ulovlig».

Macron advarer samtidig mot det han kaller økonomisk nasjonalisme.

– Og nasjonalisme er krig. Det er nøyaktig hva som hendte på 30-tallet, sier presidenten.

Tysklands utenriksminister Heiko Maas sa det slik:

– Handelskriger har ingen vinnere. Vårt svar til «Amerika først», kan bare være «Et forent Europa», sier Maas.

– Grumsete juss

NUPI-forsker Arne Melchior sier til NTB at det er paradoksalt at USA pålegger nære allierte ekstratoll og viser til sikkerhetspolitiske hensyn.

Sseniorforsker ved NUPI, Arne Melchior.

– Dette er grumsete juridisk farvann i WTO-systemet, samtidig som det er et faresignal at nære allierte ikke klarer å løse en handelskonflikt, som nå kan bli kraftig trappet opp, sier han.

EU har allerede klar en liste over mangfoldige amerikanske produkter som kan bli ilagt toll, som sigaretter, bourbon, peanøttsmør, tranebær og appelsinjus. En oppdatert liste ventes å bli offentliggjort med det aller første.

I mellomtiden har Canada som gjengjeldelse vedtatt å innføre tollsatser på amerikanske varer som whiskey, appelsinjus, stål og aluminium til en verdi av over 100 milliarder kroner. Tidligere på dagen svarte Mexico med egen toll på en lang rekke amerikanske varer, deriblant druer, epler, tynnribbe, ost, stål og lamper.

Søreide bekymret

Å bruke nasjonal sikkerhet som argument for å innføre ekstra tollsatser, bidrar til å svekke USAs troverdighet, mener utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H).

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H)

– Jeg er bekymret over at USA nå trapper ytterligere opp proteksjonistiske tiltak i handelspolitikken, sier Søreide i en uttalelse etter at det ble klart at USA ikke gir nye unntak for stål- og aluminiumstollen overfor EU, Canada og Mexico.

Det er ingen avklaringer hva gjelder Norge, tilføyer utenriksministeren.

– Vi fortsetter å forfølge saken i alle kanaler, og jobber også tett opp mot EU for å unngå at Norge rammes av eventuelle beskyttelsestiltak EU innfører for å beskytte det europeiske markedet, sier Søreide.

Hun mener tollsatsene bidrar til å svekke USAs troverdighet i internasjonal handelspolitikk. Samtidig bidrar tiltaket til å undergrave det regelbaserte multilaterale handelssystemet, mener Søreide.

USA advarer EU mot å svare på metalltollen

USAs handelsminister advarer EU mot å innføre mottiltak mot amerikansk metalltoll og sier unionen da vil være ansvarlig for en opptrapping.

USAs handelsminister Wilbur Ross. Foto: AP / NTB scanpix Les mer Lukk

Uttalelsen fra USAs handelsminister Wilbur Ross kom bare timer før USA kunngjorde at landet avslutter tollunntaket for EU.

USAs innføring av toll på stål og aluminium fredag vil ikke føre til noen dramatiske konsekvenser for EU, mener sjeføkonom Anna Breman i Swedbank.

Men selv om effekten blir begrenset, vil det være et dårlig signal, forteller hun til TT.

Breman tror selskaper kan velge å avstå fra planlagte investeringer eller inngå nye forretningsavtaler, som i sin tur kan bremse den økonomiske utviklingen.

Alvorlig for bilindustrien

Breman advarer samtidig om at en eventuell eskalering av situasjonen kan føre til at også biler og lastebiler som eksporteres til USA, blir rammet.

Det kan få betydelig større konsekvenser for land som Sverige og Tyskland der man har stor bilindustri, påpeker sjeføkonomen.

Nettopp bilindustrien var tema for et møte mellom EUs handelskommissær Cecilia Malmström og Japans finansminister Hiroshige Seko i Paris torsdag. I en felles uttalelse advarer de to om at amerikansk toll på bilimport kan påføre verdenshandelen et kraftig tilbakeslag.