Meny

Trump med giftige utfall mot egen justisminister: – Forrådte presidenten

MISFORNØYD: President Donald Trump skriver at justisminister Jeff Sessions «har forrådt ham». forholdet mellom dem er verre enn noen gang. Foto: Evan Vucci / AP
Forholdet mellom Donald Trump og Jeff Sessions er giftigere enn noen gang grunnet Russland-granskingen. Presidenten øser sin frustrasjon utover ham på Twitter.

Onsdag skrev Trump nok en gang at han angret på at han utnevnte Sessions til justisminister i to meldinger på Twitter.

Dernest klinket han til, og skrev at Sessions forrådte ham da han helt uten tvang erklærte seg inhabil til å lede Russland-granskingen. Ordene hentet Trump fra den kjente konspirasjonsteoretikeren Joseph diGenova.

Det er ikke første gang presidenten hudfletter Sessions. Men aldri har han brukt en så aggressiv tone.

Bakgrunnen er at Sessions i mars i fjor trakk seg fra å lede granskingen av såkalte «Russiagate» grunnet uklarheter rundt møter han hadde hatt med Russlands ambassadør Sergej Kisljak før presidentvalget i USA. Den ble derfor delegert til visejustisminister Rod Rosenstein.

Og Rosenstein har ettertrykkelig slått fast at han ikke vil sparke den stadig mer nærgående og problematiske spesialetterforsker Robert Mueller, som har tatt ut tiltale mot flere av Trumps medarbeidere etter at de har erklært seg skyldig.

Les også:  Tidligere CIA-sjef advarer: – Ikke jobb for Trump

«Viktigste saken i Det hvite hus»

Trump kamuflerer angrepene ved å sitere andre - men skriver på egen konto:

– Det presidenten gjør, er å uttrykke sin frustrasjon over at justisminister Sessions ikke delte sine bekymringer om at han måtte trekke seg (fra granskingen) før han tok jobben. Hadde jeg vært president, og valgte noen til å bli landets justisminister, og de først etterpå fortalte meg at «Åh, forresten, jeg kan ikke delta i det som er den viktigste saken i Det hvite hus«, ville jeg også bli frustrert.

– Sessions, hvorfor fortalte du meg ikke dette før jeg plukket deg? skriver Trump på Twitter, og siterer noe den republikanske representantmedlemmet Trey Gowdy angivelig skal ha sagt.

Så eksplisitt har Trump aldri tidligere vært overfor Sessions, som var blant hans aller første og viktigste støttespillere under presidentvalgkampen.

Les også: Rykteflom: Melania Trump har ikke vist seg på tre uker

Utenfor all folkeskikk

– Presidentens Twittermeldinger der han angriper sin egen justisminister... Det er så utenfor all folkeskikk - man blir helt målløs, sier Washington-advokat Mark Zaid, som har klienter i begge de to politiske leire.

– En så personlig og aggressiv tone var ukjent før denne administrasjonen - men helt vanlig for Donald Trump, legger han til, ifølge The Hill.

Amerikanske kommentatorer skriver at forholdet mellom presidenten og justisministeren har utviklet seg til en krangel som er så giftig at den er umulig å reparere.

– Det er ikke noe forhold mellom presidenten og Sessions, sier en av strategene i Det hvite hus, ifølge The Hill.

– Det er fordi Trump verdsetter vennskap basert på lojalitet og lydighet. Sessions har ingen av disse to, legger han til, men sier det ikke er reelt.

Det er en utbredt oppfatning også i det republikanske partiet om at det er en svært urettferdig fremstilling av Sessions, men justisministeren skal ha bestemt seg for å stå løpet ut.

Les også: Trump forsøkte å overtale Sessions til å lede gransking

Styrke påstandene

Riktignok skal Sessions ha tilbudt seg å gå av i juni i fjor, men det avslo presidenten. Grunn: En oppsigelse av Sessions ville styrke påstandene om at Trump forsøkte å hindre etterforskningen og rettsapparatet.

Dessuten har flere fremstående republikanere sagt i Senatet at de vil stå opp for Sessions om han blir sparket, og presidenten risikerer dermed å bli stilt for Riksrett, der et flertall muligens da feller ham.

Men pressetalskvinne Sarah Huckabee Sanders forsøkte ikke nevneverdig å forsvare Sessions under onsdagens pressebriefing i Det hvite hus.

– Presidenten har gjort det helt klart hva han mener, og jeg har ingen kunngjøringer om personell på det nåværende tidspunkt, sa Sanders.

Les også: Giuliani tror ikke Trump sparker Sessions

Konsirasjonsteoretikeren

Mens tidligere New York-borgermester Rudy Giuliani, som nå inngår i Trumps kobbel av advokater, noe senere onsdag kom med flere kryptiske uttaleler til journalistene i pressekorpset da da Trump, Sessions og Mueller-granskingen var tema.

– Han (Trump) vil ikke sparke ham før det er over.

– Jeg tror ikke noen i regjeringen eller i noen administrasjon noen gang sitter trygt. Noe helt annet kan feile. Men jeg tror ikke presidenten vil røre Sessions, Mueller eller Rosenstein. Og jeg tror at det vil ordne seg på sikt, sa Giuliani.

En stund senere feide president Trump all tvil av banen om hva han mener om sin justisminister da han svært sent på kvelden valgte å sitere en annen advokat som er mest kjent for å forfekte konspirasjonsteorier om Justisdepartementet og FBI, Joseph diGenova, i nok en Twittermelding:

«Sessions forrådte presidenten da han helt uten tvang erklærte seg inhabil».

Les også: Trump-harselas går verden rundt

Populært