USA og Kina enige om å sette handelskrig på vent

PRESIDENTER: Donald Trump og Xi Jinping i Beijing sist november.
PRESIDENTER: Donald Trump og Xi Jinping i Beijing sist november. Foto: Andy Wong / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

USA og Kina er enige om å skrinlegge handelskrigen og stoppe økningen av toll mellom landene, mens de arbeider med å banke ut en endelig handelsavtale.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kinas visestatsminister Liu He var først ute med å bekrefte nyheten. Han har vært kinesernes forhandlingsleder under de mange møtene med USA i Washington denne uka.

USAs delegasjon ble ledet av finansminister Steven Mnuchin, som kom med den offisielle bekreftelsen fra amerikansk hold kort tid etter Liu.

– Vi har hatt veldig meningsfull framgang i forhandlingen og har blitt enige om et rammeverk, sa han til Fox News.

– Så vi har akkurat nå bestemt å sette tollene på vent mens vi prøver å sette dette rammeverket til verks, sa han videre.

Les også: Trump sier sjansene er små for ny handelsavtale med Kina

Møtte Trump

Forut for samtalene med Mnuchin møtte Liu president Donald Trump torsdag. Partene har også gjennomført samtaler i Beijing tidligere.

– De to sidene har kommet til enighet og vil ikke ha en handelskrig. Partene vil slutte å øke tollene mot hverandre, sa Liu til det kinesiske nyhetsbyrået Xinhua.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I en felles uttalelse fra USA og Kina het det at partene er enige om tiltak for «vesentlig» reduksjon av USAs handelsunderskudd med Kina ved at Kina «betydelig» øker kjøp av amerikanske varer.

Les også: Trump beæret med kinesisk statue som fremstiller ham som hund

Handelsunderskudd

«Det er enighet om effektive tiltak for i hovedsak å redusere USAs handelsunderskudd med Kina», heter det i kunngjøringen.

«For å møte kinesiske forbrukeres økende behov og behovet for økonomisk utvikling av høy kvalitet, vil Kina øke kjøp av USAs varer og tjenester betydelig», heter det videre.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den økte kinesiske handelen skal særlig omfatte landbruksprodukter og energi. Ut over det er få detaljer kjent.

Kunngjøringen kommer i en tid hvor er høy spenning mellom de to største økonomiene i verden. President Donald Trump har beskrevet handelsunderskuddet som en fare for amerikansk sikkerhet og har truet med å pålegge milliarder i toll på kinesisk import.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Krangling

USAs handelsunderskudd med Kina var i fjor på 375,2 milliarder dollar. USA har krevd at underskuddet skal reduseres med minst 200 milliarder dollar innen 2020.

Wall Street Journal skriver at kineserne nektet å gå med et bestemt løp. Ifølge avisens kilder er saken nå i hendene på president Donald Trump og Kinas president Xi Jinping.

Avisen skriver også at de to siste dagene med rådslagning endte opp med at begge sider kranglet hele fredag kveld om hva de skulle kommunisere i den felles uttalelsen.

I kunngjøringen heter det at noen detaljer vil bli utarbeidet i videre samtaler i Beijing. Det ble ikke oppgitt noen tallfestede mål.

Les også: Trump bablet om storpolitikk da han skulle være taus på seanse med Stoltenberg

Trump negativ

Trump sa før møtet med den kinesiske handelsdelegasjonen at han tvilte på at det vil bli inngått en ny handelsavtale mellom USA og Kina.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Kina har blitt svært bortskjemt, fordi de alltid har fått 100 prosent uttelling for det de ønsker fra USA, sa presidenten.

Presidenten gjentok budskapet om at handelsbalansen mellom de to landene er skjev, og at Kina har skodd seg på det, på bekostning av amerikansk næringsliv og amerikanske arbeidsplasser.

Uttalelsen nevner ikke det kinesiske telekomselskapet ZTE, som er blitt suspendert av USA som følge av amerikanske sanksjoner fordi selskapet eksporterer produkter til Iran og Nord-Korea.

Men i en melding på Twitter forrige søndag skrev Trump at han og Kinas president Xi Jinping «samarbeider» for å finne en måte å hjelpe ZTE tilbake på banen, «raskt».