Redaktør i Washington Post:

– Trump har styrket amerikansk journalistikk

Your browser doesn't support HTML5 video.

– Trump har styrket amerikansk journalistikk
Nyhetsredaktøren i den amerikanske avisen Washington Post mener utfordringene med å dekke den sittende presidenten styrker amerikansk journalistikk.

USAs president Donald Trump har et heller anstrengt forhold til pressen, og slenger stadig om seg med beskyldninger om «fake news». Han har også omtalt pressen som en «folkefiende».

I et intervju under Nordiske mediedager i Bergen denne uken sa Nyhets- og featureredaktør i den ansette amerikanske avisen Washington Post, Cameron Barr, at Trumps lemfeldige omgang med fakta og de steile frontene i amerikansk politikk gjør at flere søker seg til tradisjonelle nyhetsmedier, melder Medier24.no. Han ble intervjuet av VG-kommentator Anders Giæver.

Les også:USA eksperter mener Trump står sterkt: – Du kan trygt si han er undervurdert

Aldri flere på presidenten

Trump besvarer spørsmål fra media i Det hvite hus i mars. Scanpix/AP. Les mer Lukk

Barr sier hans avis aldri har hatt flere journalister til å dekke presidenten:

– Vi har sju personer som jobber direkte med rapportering fra Det hvite hus, noe som er en større dekning enn noen gang. Men når vi ser på alle de andre redaksjonene, så er vi flere dusin. Journalistene våre i avdelingene for undersøkende journalistikk, innenriks, utenriks og en del andre redaksjoner er med. Vi har en stor dekning, for å si det sånn, sa Barr.

Redaktør for nyheter og reportasjer i The Washington Post Cameron Barr (t.v.) og VG-kommentator Anders Giæver i samtale under Nordiske mediedager i Bergen denne uken. Faksimile fra Nordiske mediedagers video. Les mer Lukk

Den høythengende Pulitzerprisen for nasjonal journalistikk i USA ble i april Washington Post og New York Times til del for sin dekning av president Trumps mulige forbindelser til Russland.

Washington Post vedlikeholder en faktasjekk-database, der de løpende kontrollerer president Trumps uttalelser. Denne uken bikket presidentens usannheter 3001 siden han tiltrådte, ifølge gjennomgangen. Les også: Washington Post: – Trump har bikket 3001 usannheter

– De fleste andre politikerne prøver å være sannferdige, men det gjør ikke Trump. Han holder på en løgn og er ikke redd for å repetere den, så lenge han tjener på det, sa Barr.

«Presidenten sier du er fake news»

Samtidig beskrev redaktøren utfordringer med svekket tillit til media blant folk:

– Vi må hele tiden bevise at vi prøver å gjøre det rette. Jeg har kolleger som har problemer med å få kilder. Når de introduserer seg og sier at de kommer fra Washington Post, så får de høre «Jeg vil ikke snakke med deg fordi presidenten sier du er fake news». Så det har blitt tøffere.

En av fordelene med den tilspissede politiske situasjonen er at flere sentrale kilder er villige til å løpe risikoen ved å gå til pressen med informasjon, fortalte redaktøren.

Nyhetsredaktøren fortalte også om sikkerhetsforanstaltninger avisen og journalistene tar mot ulike former for overvåking, som å unngå telefon og epost for ikke å sette digitale spor:

– Så drar vi hjem til folk, som de gjør i filmen om Watergate, lo redaktøren ifølge Medier24.

Washington Post er blant annet kjent for å ha spilt en viktig rolle under avsløringen av Watergate-skandalen, som gjorde at president Richard Nixon måtte fratre i 1974 (SNL).

Les også:Trump ringte favorittprogrammet - og slo seg løs

President Trump poserer med barn av journalister som dekker Det hvite hus og ansatte i administrasjonsboligen, i forbindelse med en «bli med mor eller far på jobben» dag, 26. april. Scanpix/AFP. Les mer Lukk

Se hele samtalen her:

Your browser doesn't support HTML5 video.

Samtale mellom redaktør i Washington Post, Cameron Barr og Anders Giæver Les mer Lukk