Washington Post: – Trump har bikket 3001 usannheter

USAs president Donald Trump i samtale med medier i Det hvite hus tirsdag 1. mai 2018. Scanpix/AP.
USAs president Donald Trump i samtale med medier i Det hvite hus tirsdag 1. mai 2018. Scanpix/AP.

USAs president sa i gjennomsnitt 9 usanne ting daglig de siste to månedene, en økning fra hans første 100 dager ved makten, ifølge Washington Posts løpende oversikt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Faksimile fra Washington Posts faktasjekk-database over Trumps påstander.
Faksimile fra Washington Posts faktasjekk-database over Trumps påstander.

«President Trump har kommet med 3001 feilaktige eller villedende påstander hittil [siden han kom til makten]», skriver Washington Post denne uken.

Avisen driver en database som registrerer «feilaktige eller villedende» påstander USAs president har ytret siden han kom til makten.

Tirsdag bikket antall registrerte usannheter 3001, ifølge avisen.

Tematisk inndelt

Spesialetterforsker Robert Mueller (nederst) gransker eventuelle russiske forsøk på innblanding i presidentvalgkampen 2016. Han skal blant annet ønske å få president Donald Trump (øverst) i tale. Scanpix/AFP.
Spesialetterforsker Robert Mueller (nederst) gransker eventuelle russiske forsøk på innblanding i presidentvalgkampen 2016. Han skal blant annet ønske å få president Donald Trump (øverst) i tale. Scanpix/AFP.

Beregningen stammer fra avisens Faktasjekk-database, som analyserer, kategoriserer og sorterer «alle tvilsomme påstander presidenten ytrer». Databasen er tematisk inndelt, og man kan søke på type kilde, dato m.m.

«Da vi begynte å holde oversikt for presidentens første 100-dagersperiode hadde han et snitt på 4,9 [feilaktige] påstander daglig. Gradvis klatret antallet, og ved siste oppregning for to måneder siden lå presidenten i snitt på 9 feilaktige eller villedende påstander daglig», skriver avisen.

Snittet for hele presidentperioden så langt er 6,5 usannheter daglig, skriver avisen.

Manglende presisjon eller blank løgn?

Noen av påstandene i oversikten kan virke som resultat av overdrivelser eller unøyaktigheter, andre fremstår mer graverende. Eksempler fra oversikten Washington post har laget:

  • Trump sier i tale 28. april 2018: «Byggingen av muren [ved grensen mot Mexico] er i gang. Vi bruker 1,6 milliarder dollar». Avisens kommentar: «De 1,6 milliardene skal brukes til nye gjerder langs en del av grensen, ikke muren Trump har lovet». Påstanden er gjentatt 13 ganger de siste fem ukene, som avisen har registrert.
  • Trump uttaler 16. april 2018: «Så, vi har det største skattekuttet i historien, større enn Reagans skattekutt. Større enn noe skattekutt». Avisens kommentar: «Trumps skattekutt er på nærmere 0,9 prosent av brutto nasjonalprodukt. Det er betydelig mindre enn president Ronald Reagans skattekutt på 2,89 prosent av BNP i 1981. Trumps skattekutt er det 8. største, og mindre enn to kutt i Barack Obamas regjeringstid». Påstanden er gjentatt 72 ganger avisen har registrert.
  • Trump sa i en forberedt tale 28. april 2018: «Vi har brukt 7 billioner dollar i Midtøsten.» Avisens kommentar: «Trump slår her sammen krigene i Irak (i Midtøsten) og Afghanistan (i Sørøst-Asia), som sammenlagt kostet omkring 1,6 billioner fra 2001-2014. Han legger også til fremskrevne kostnader som rente på gjeld og sosiale ytelser til veteraner de nærmeste tre tiår.» Påstanden er gjentatt 31 ganger avisen har registrert.

Les også: Trump ringte favorittprogrammet - og slo seg løs

«Jeg er best, jeg er best»

Den tidligere FBI-direktøren James Comey, som fikk sparken av Trump, sa forrige måned i et CNN-intervju: «Trumps samtalestil var en serie påstander om flotte ting han hadde utrettet. Utfordringen slike jeg så det var at de skyller over deg som en bølge, og selv om du er uenig fortsetter bølgene å komme. Men det er stilen, det er ‘jeg er best, jeg er best, jeg er best.’»

Men dette til tross: Trump er fortsatt svært populær blant republikanske velgere i USA. En fersk meningsmåling fra Gallup ga ham 82 prosent oppslutning i denne velgergruppen.

Presidenten selv driver sin parallelle faktasjekk på Twitter:

Se også: Trumps lege: Presidenten dikterte sin egen legeerklæring (2. mai 2018):

Les også: TPP: Vil Trump tilbake i Stillehavsvarmen?

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden