USA-eksperter mener Trump står sterkt: – Du kan trygt si at han er undervurdert

– Media og opposisjon beskriver Trump som i konstant krise. Men vi har sett gang på gang at mange vanlige velgere bryr seg om helt andre ting, som USAs økonomi, sier statsviter og postdoktor Hilmar Mjelde ved Universitetet i Bergen.
– Media og opposisjon beskriver Trump som i konstant krise. Men vi har sett gang på gang at mange vanlige velgere bryr seg om helt andre ting, som USAs økonomi, sier statsviter og postdoktor Hilmar Mjelde ved Universitetet i Bergen. Foto: Joe Raedle / AFP / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Prisen for å ha undervurdert Donald Trump, er at han nå står politisk sterkere enn før og har kontroll i et republikansk parti han har formet i sitt bilde.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det mener USA-ekspert Svein Melby, som er seniorforsker på Institutt for forsvarsstudier (IFS).

Og han er ikke alene. Lederskribent Charles Lane i The Washington Post skriver i en kommentar at «alle» - fra finanseliten på Wall Street til de politiske miljøene i Washington og resten av verden tok det for gitt at Trump ville tape valget, og at Hillary Clinton skulle bli USAs 45. president. Det motsatte var ingen forberedt på – heller ikke i hans eget parti.

Hilmar Mjelde er statsviter og postdoktor ved Institutt for informasjons- og medievitenskap ved Universitetet i Bergen. Han er krystallklar:

– Du kan trygt si at Trump er undervurdert. Han har blitt ganske regelmessig undervurdert gjennom sin karriere. Media og opposisjon beskriver Trump som i konstant krise. Men vi har sett gang på gang at mange vanlige velgere bryr seg om helt andre ting, som USAs økonomi. Han har nokså stabil oppslutning – rundt 40 prosent, sier Hilmar Mjelde til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Den norske eksperten som fikk rett

Trump har festet grep

Svein Melby er seniorforsker ved Institutt for forsvarsstudier. Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB scanpix
Svein Melby er seniorforsker ved Institutt for forsvarsstudier. Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB scanpix

Seniorforsker Svein Melby tror republikanerne under Trump kan vinne det viktige kongressvalget i november.

Grunn: Trump har tatt eierskapet i partiet. Han har evnet å mobilisere velgergruppen den hvite middelklassen - populært kalt «rustbeltet» - til sin fordel. Mens den politiske eliten ignorerte alle varsler om deres frustrasjon, selv om varselklokkene kimte, talte Trump tilsynelatende deres sak.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det republikanske partiet er omformet til et parti han dominerer. Kandidatene kappes om å være Trumps representanter. Det er en av grunnene til at han er styrket. Potensielle andre maktsentre, for eksempel Paul D. Ryan, forsvinner ut, sier Svein Melby til ABC Nyheter, og sikter til at speaker Ryan i Representantenes Hus har sagt at han nå går av.

Han tror kongressvalget blir et «for eller i mot Trump»-valg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: – Utskiftningene i Trump-staben overgår alt

Mer markant Trump-politikk

– Demokratene kan gjøre dette til et valg om Trump. Det har de lykkes med før, og de kan lykkes igjen i november. Men jeg tror ikke man skal undervurdere at Trump har en mulighet til å fyre opp velgerne i større grad enn det han har klart i presidentperioden så langt. Og at han fremstår mer i tråd med den kandidaten han var før valget i 2016. Han har ommøblert i administrasjonen, og vi får en mer markant Trump-politikk, sier Melby.

Han viser til at meningsmålingene tikker oppover, og forklarer tidligere dårlige målinger med alt spetakkelet rundt Russland-granskingen. Men nå er Trump på samme nivå som da han tok over – noe presidenten selv jublet over på Twitter:

Hilmar Mjelde - som har bakgrunn fra det anerkjente Rokkansenteret - forklarer:

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Konflikten mellom «folk flest» på landsbygden og elitene i Washington er blitt en dominerende skillelinje i amerikansk politikk. Derfor så vi at populisten Trump kjempet mot både sitt eget partietablissement og deretter det demokratiske etablissementet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Meningsmålerne har aldri klart å måle Trumps støtte presist. Mange tør nok ikke innrømme at de støtter ham, legger Mjelde til.

– Folk var så forbannet

Postdoktor Hilmar L. Mjelde, Universitetet i Bergen. Foto: UiB
Postdoktor Hilmar L. Mjelde, Universitetet i Bergen. Foto: UiB

Postdoktor Mjelde var lenge alene i Norge om å spå at den frittalende eiendomsmogulen Trump ville sverges inn som USAs 45. president.

– Historien tilsier likevel at presidentens parti går på en smell i mellomvalget, sier han.

Melby på IFS tror demokratene vinner i representantenes hus. Men minner om at ekspertene har tatt feil før, og undervurdert støtten i den amerikanske befolkningen. Trump appellerte sterkt til de hvite, lavt utdannede, som levde av tungindustri og var taperne i globalisering og teknologifremveksten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vær forsiktig! sier jeg. Jeg visste godt om frustrasjonen i den hvite middelklasse. Men fikk meg ikke helt å tro på at de ville vende seg mot Trump. Men der tok vi feil, erkjenner USA-forskeren, og sier folk ikke brydde seg om skandalene Donald Trump hadde med i sin bagasje.

– Folk var så forbannet på den etablerte gjengen i Washington og i partiene, at de ikke brydde seg om hans person og livsstil. Ingen som hadde fulgt med var i tvil om at noe var galt. Men jeg trodde ikke at den kristne høyresiden ville sluke ham, sier Svein Melby.

Representerer kristnes verdier

Nylig ble det avslørt at Trumps personlige advokat Michael Cohen betalte pornostjernen Stormy Daniels rundt en million kroner for ikke å snakke om en påstått seksuell affære med Donald Trump i 2006.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sist uke ble det avdekket at republikaner-toppen Elliott Broidy hadde et utenomekteskapelig forhold til en Playboy-modell, gjorde henne gravid og via Cohen betalte henne 1,6 millioner dollar – vel 12,4 millioner kroner – for belastningen etter at hun valgte å abortere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mens rett før valget i 2016 ble det lekket et opptak der Trump i et intervju med radiostjernen Howard Stern skrøt av hvordan han behandlet kvinner i det famøse «grab them by the pussy»-opptaket.

– Bryr ikke den kristne høyresiden som er mot abort og homofili seg om slikt?

– Jeg trodde den videoen som kom før valget, var så eksplosiv at den klarte de ikke å svelge. Men de klarte det. Trump er en «change maker» - forandrer. Han representerer de verdiene – i hvert fall verbalt – de står for. De har sans for å gi folk en ny sjanse. Når de blir konfrontert med dette, sier de «det var før, nå er han ikke sånn». Trump er oppi all sin menneskelige gebrekkelighet, en langt sterkere støttespiller for de tradisjonelle verdiene enn om man ville fått enda en demokratisk administrasjon i Washington, sier Svein Melby.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han minner også om at Trump appellerer til dem som vil bremse den multikulturelle utviklingen i USA.

Putin trodde Clinton ville vinne

I sin kommentar skriver Washington Posts Charles Lane at ingen vet hva Russlands president Vladimir Putin egentlig tenker. Men han utelukker ikke at hensikten med å påvirke presidentvalget i USA, var å svekke Hillary Clinton «som han lenge hadde foraktet», ifølge Lane.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er seniorforskerne Hilmar Mjelde og Svein Melby enig med ham i:

– USA og Russland er motstandere i en rekke geopolitiske konflikter, i Europa og Midtøsten. Når amerikanerne er splittet internt, undergraver det USAs evne til å opptre samlet og effektivt i verdenspolitikken, sier Mjelde.

– Ja, jeg tror Putin er en realist, og at en hver realistisk analyse før valget tilsa at Hillary Clinton ville bli president. Selv Putin ble forbauset over valgresultatet, sier Melby, og utdyper:

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Som Lane skriver: De så på dette som et forsøk på å svekke Hillary Clinton, spille opp til enda mer rivninger i amerikansk politikk for å svekke beslutningsmyndighetene. Da Trump vant, så har vel russerne fått en president de ikke helt greier å forutse. Det gikk ikke helt etter regnestykket de satte opp på forhånd. De håpet kanskje at med Trump ville de få en mer Russland-vennlig president – og det har de fått – men problemet er at Russland ikke står sterkt i noen andre politiske miljøer i USA.

– Kan resonnementet ta litt luven av påstandene om at det har vært samrøre med Russland – som hele granskingen handler om?

– Nei. Samrøre er kanskje en politisk synd, men ikke et lovbrudd. Trump vil likevel være i trøbbel om det avdekkes samrøre. Da blir trusselen om riksrett langt mer aktuell. Og riksrett vil i tur undergrave den politiske stabiliteten i USA, fordi Trumps velgere vil se det som et forsøk på å annullere 2016-valget, mener Hilmar Mjelde.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktuelt: Comey: – Trump lyver kontinuerlig om smått og stort

Comey: Trump er moralsk uskikket og en serieløgner

Twitter-tirader og urin-sex

Svein Melby viser til at FBI startet granskingen av Trump blant annet etter en rapport fra den tidligere britiske etterretningsagenten Christopher Steele. Der hevdes det at Trump konspirerte med russerne. Blant de pikante detaljene omtalt av den sparkede FBI-sjefen James Comey, påstås det at russerne har video eller bilder av Trump på hotellrom med prostituerte som har såkalt urin-sex – altså så kompromitterende materiale at de har et solid grep på USAs president.

– Jeg er ganske sikker på at med det inntrykket FBI hadde av Trump, kunne de ikke annet enn å ta det på alvor, selv om granskingen ble finansiert av Clintons valgkamp. FBI må ta på alvor det som kan ramme landets sikkerhet, sier Melby.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hverken han eller Mjelde er videre begeistret for at den tidligere FBI-sjefen har lagt seg på samme verbale nivå som Trump i intervjuer han har gitt om sin bok. I tirader av twitter-meldinger har presidenten kalt Comey både slimål og løgner. Comey har på sin side beskrevet presidenten i lite flatterende vendinger.

– Det virker som om eks-FBI-sjefen har bestemt seg for å bli en del av gjørmebrytingen med Washington og presidenten. Det er mulig han har kalkulert at eneste måte å vinne på, er å bruke Trumps egne metoder. De som bruker tradisjonell, pen argumentasjon, de taper, sier IFS-forsker Melby.

Kollegaen i Bergen oppsummerer det slik:

– Det er kontraproduktivt fra Comeys side. Det går direkte i mot hele bokens budskap om forbilledlig lederskap.

Aktuelt: Trump i advokatknipe