Medier: Russisk eksspion kritisk syk etter å ha fått i seg uidentifisert stoff

Your browser doesn't support HTML5 video.

Russisk eksspion kritisk syk etter å ha fått i seg uidentifisert stoff Les mer Lukk

To personer er innlagt på sykehus etter å ha blitt eksponert for et uidentifisert stoff i Salisbury i England. Den ene er en russisk eksspion, melder flere.

Myndighetene har ikke identifisert mannen og har foreløpig kun opplyst at en mann og en kvinne ble funnet bevisstløse på en benk i et kjøpesenter i Salisbury søndag.

Både AP, BBC og en rekke andre medier identifiserer imidlertid mannen som den russiske eksspionen Sergej Skripal. Han er en pensjonert russisk etterretningsoffiser, som ble dømt til 13 års fengsel i Russland i 2006 for å ha spionert på vegne av Storbritannia. Ifølge dommen hadde han lekket identiteten til russiske spioner til den britiske etterretningsorganisasjonen MI6.

I en uttalelse mandag skriver politiet i Wiltshire at verken mannen eller kvinnen hadde synlige skader da de ble funnet.

– De blir begge behandlet for mistenkt eksponering av et uidentifisert stoff. Begges er innlagt på intensivavdeling i kritisk tilstand, skriver de.

– Så ut til å ha tatt noe sterkt

Øyenvitnet Freya Church sier til BBC at det så ut som de to hadde fått i seg «noe veldig sterkt».

Sergej Skripal snakker med advokaten sin i Russland, vist på en TV-skjerm utenfor en russisk domstol i Moskva i 2006. Les mer Lukk

– På benken var det et par, en eldre mann og en yngre kvinne. Hun lente seg på en måte inntil ham. Det så ut som hun hadde besvimt, kanskje, sier Church.

– Han gjorde på sin side noen merkelige håndbevegelser, mens han så opp til himmelen, legger hun til.

Aktuelt: Putin: Vi har avslørt over 400 spioner

Innrømmet spionasje

Skripal arbeidet for russisk militæretterretning fram til 1999, da han pensjonerte seg. Han arbeidet siden i russisk UD til 2003, før han gikk inn i næringslivet. I 2004 ble han pågrepet i Moskva, og i avhør innrømmet han angivelig å ha blitt rekruttert av britisk etterretning så tidlig som i 1995.

Under rettssaken hans i Russland skal sikkerhetspolitiet FSB ifølge russiske medier ha sagt at aktivitetene hans påførte landet skader som kan sammenlignes med dem som ble påført av Oleg Penkovskij. Han skal ha informert USA og Storbritannia om hvor Sovjet hadde plassert missilene sine på Cuba, og ble henrettet i 1963.

Skripal ble likevel benådet i 2010 som en del av en spionutvekslingsavtale mellom USA og Russland. Han ble senere fløyet til Storbritannia, der han fikk asyl.

Aktuelt: Disse falske nyhetene om Norge blir spredd i Russland

Minner om Litvinenko

AP trekker paralleller til en lignende sak i 2006, da den tidligere russiske spionen Aleksandr Litvinenko døde etter å ha drukket radioaktiv te på et hotell i London.

I en rapport fra 2016 skriver en britisk dommer at Russlands president Vladimir Putin trolig hadde forhåndsgodkjent drapet på Litvinenko, som de tror ble gjennomført av to russiske agenter.

Storbritannia innførte sanksjoner mot Russland etter Litvinenko-drapet, og forholdet mellom de to landene har siden vært svært anspent.

Aktuelt:

E-sjefen: – Venter høy russisk aktivitet i år

E-sjefen: – Kunne stanset angrepet mot Helse Sør-Øst tidligere