Disse falske nyhetene om Norge blir spredd i Russland

Barnevernet er blant de norske institusjonene som det spres flest løgner om i Russland, opplyser et EU-organ som gransker falske nyheter om de vestlige landene. Også her til lands har det vært organisert demonstrasjoner mot Barnevernet med slagord som «Barnevernet = Gestapo»-
Barnevernet er blant de norske institusjonene som det spres flest løgner om i Russland, opplyser et EU-organ som gransker falske nyheter om de vestlige landene. Også her til lands har det vært organisert demonstrasjoner mot Barnevernet med slagord som «Barnevernet = Gestapo»- Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nordmenn stjeler russiske barn, pisser utendørs og var for femti år siden på nivå med landene i Sentral-Afrika. Det er noen av mytene som blir spredd om Norge i vårt naboland.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

EU har satt opp en egen enhet som overvåker falske nyheter som blir spredd i Russland om landene i Vest-Europa, «East stratcom task force».

De har også sett nærmere på hva ulike publikasjoner som støtter Kreml og president Putin, har skrevet om Norge.

Ikke overraskende er det Barnevernet som før gjennomgå mest. Myten om at russiske barn blir tatt hånd om for å stanse nedgang i befolkningstallene, blir gjentatt og eksemplifisert, skriver EU-organet.

En ett år gammel artikkel i engelskspråklige «Sputnik», en Kreml-vennlig publikasjon, hvor dette hevdes, trekkes frem.

«East stratcom task force» ble opprettet i 2015. Man mente da å ha avdekket flere russisk styrte desinformasjonskampanjer og ønsket å ha en motvekt. Fra september 2015 til november 2017 skal de ha avdekket mer enn 3500 slike saker rettet mot landene i EU- og EØS-området.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Seksuelle overgrep vanlig

Men man har også funnet mer oppsiktsvekkende rykter og falske nyheter som blir spredd om Norge og nordmenn.

Denne «nyheten» fra Kreml-vennlige Sputnik er et av eksemplene på faslke nyheter som blir spredd om blant annet Norge.
Denne «nyheten» fra Kreml-vennlige Sputnik er et av eksemplene på faslke nyheter som blir spredd om blant annet Norge.

Det skal her til lands være vanlig å misbruke barn seksuelt og man lar også gjerne naboen begå overgrep mot barna.

I sammenheng med disse påstandene kan det jo være ekstra interessant at det også er forbudt å gråte, og at det i tillegg blir ansett som en sykdom i Norge.

En blogg som skal være delt tusenvis av ganger opplyser for eksempel at nordmenn fortrekker å pisse utendørs bak hushjørnet, selv om det finnes toalett innendørs.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det hevdes også at Norge er i moralsk forfall og man minner i den sammenheng om at vi for bare femti år siden var på samme nivå som landene i det sentrale Afrika. Og det er neppe ment som en kompliment...

For mentalt tilbakestående

Det norske utdanningssystemet skal for eksempel være «et program for mentalt tilbakestående».

Artikkelen fortsetter under annonsen

Heller ikke våre skandinaviske naboer slipper lett unna i ulike russiske media og blogger. Danskene blir for eksempel beskyldt for å tillate seksuelt misbruk av dyr.

Det hevdes om Sverige antallet voldtekter har steget med mange tusen prosent etter flyktningestrømmen i 2015. I virkeligheten steg antallet personer som hadde opplevd seksuelle krenkelser med 0,7 prosentpoeng fra 2015 til 2016 (fra 1,7 til 2,4 prosent), og antallet faktisk anmeldte voldtekter økte med 13 prosent, skriver derimot SVT.