Assads styrker tar stadig større deler av Aleppo

Blod på fortauet etter et av de syriske regjeringsstyrkenes angrep mot den opprørskontrollerte bydelen al-Zabdieh i Øst-Aleppo. Foto: Abdalrhman Ismail / Reuters / NTB scanpix Les mer Lukk

Syriske regjeringsstyrker erobrer stadig større deler av det opprørskontrollerte Øst-Aleppo. Tirsdag falt fem nye bydeler, inkludert den strategisk viktige bydelen Shaar.

Med tirsdagens framrykking kontrollerer soldatene til Syrias president Bashar al-Assad nå mer enn 70 prosent av Øst-Aleppo, opplyser Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

Aleppo, som før borgerkrigen var Syrias største by, har vært delt mellom opprørsstyrker i øst og regjeringsvennlige styrker i vest siden 2012.

Siden november har regjeringsstyrkene forsøkt å gjenerobre Øst-Aleppo, med støtte av kraftig bombing fra russiske fly.

Les også: Harde kamper i Aleppo under hærens framrykking

Anklager USA

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov anklaget tirsdag USA for å trekke seg unna planlagte samtaler om tilbaketrekking av opprørerne i Aleppo.

– Dette virker som et forsøk på å kjøpe tid slik at opprørerne får en pause og kan skaffe seg nye forsyninger, sa Lavrov tirsdag.

Tidligere har Lavrov hevdet at representanter for Russland og USA skulle møtes i Genève tirsdag eller onsdag for å diskutere full tilbaketrekking av alle opprørerne i Aleppo.

USA benekter imidlertid at det var oppnådd noe gjennombrudd i samtalene med Russland om Aleppo, og utenriksminister John Kerry avviser russernes anklager om at USA saboterer slike samtaler.

Les også: Russland og Kina la ned veto mot våpenhvile i Syria

Veto mot våpenhvile

I FNs sikkerhetsråd la Russland og Kina mandag ned veto mot et forslag om en sju dager lang våpenhvile i den krigsherjede syriske byen. Lavrov begrunnet vetoet blant annet med at en så lang våpenhvile ville gi opprørerne tid til å reorganisere seg.

Russland har i stedet foreslått en våpenhvile på bare 24 timer som ikke skal omfatte de ytterliggående islamistene i gruppa Jabhat Fateh al-Sham. Gruppa het tidligere Nusrafronten og var fram til navnebyttet offisielt tilknyttet al-Qaida.

– Når vi får landet en avtale, kommer opprørere som nekter å forlate den okkuperte delen av Aleppo, til å anses som terrorister. Da kommer Russland til å støtte den syriske hæren i kampen mot dem som blir igjen, sa Lavrov før avstemningen i Sikkerhetsrådet.

Utenriksministeren har også uttalt at opprørere som nekter å forlate byen, vil bli «ødelagt».

Les også: Opprørerne mister stadig mer av Aleppo

– Til siste blodsdråpe

Til tross for de russiske truslene har flere av opprørsgruppene i Aleppo nektet å overgi seg.

– Vi skal kjempe til siste blodsdråpe, sa Abu Abdel Rahman al-Hamawi i opprørsgruppen Jaish al-Islam nylig.

Syriske regjeringsstyrker har rykket stadig lenger inn i opprørskontrollerte Øst-Aleppo den siste uken. Erobringen av Shaar tirsdag var en viktig delseier i offensiven som startet i november, med russisk flystøtte.

– Dette er den viktigste bydelen i hjertet av Øst-Aleppo, sier SOHRs leder Rami Abdulrahman til nyhetsbyrået AFP.

Mens USA og andre vestlige land støtter flere av opprørsgruppene i Syria, støtter Russland regjeringsstyrkene til president Bashar al-Assad.

Les også:

Opprørerne mister stadig mer av Aleppo

200 organisasjoner sammen om Aleppo-opprop

FN: – Aleppo kan bli en gigantisk gravplass