FN: – Aleppo kan bli en gigantisk gravplass

Syrere som har forlatt Øst-Aleppo, er i ferd med å gå ombord på busser etter å ha ankommet den regimekontrollerte delen av byen. Foto: Reuters / NTB scanpix
Syrere som har forlatt Øst-Aleppo, er i ferd med å gå ombord på busser etter å ha ankommet den regimekontrollerte delen av byen. Foto: Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

FN frykter at Aleppo kan bli en eneste stor gravplass. Flyktende sivile i den syriske byen ble onsdag drept i ett av regimets artilleriangrep.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Angrepet skjedde samme dag som FNs sikkerhetsråd var samlet til krisemøte om situasjonen i byen.

– For menneskehetens skyld bønnfaller vi partene og dem med påvirkningskraft om å gjøre alt som står i deres makt for å beskytte de sivile, sa FNs visegeneralsekretær for humanitære saker Stephen O'Brien, som talte til rådet via videolink.

Hvis ikke sivile får beskyttelse og det blir mulig å få tilgang til den beleirede østlige delen av byen, kan den ende som en gigantisk gravplass, advarte O'Brien.

Sikkerhetsrådet er imidlertid splittet, siden Russland støtter Syrias president Bashar al-Assad, og de vestlige faste medlemmene mener Assad må gå av. Onsdag kveld norsk tid var det fortsatt ikke gjort noe vedtak på møtet.

Storbritannia beskyldte Russland for å støtte en plan om å sulte ut befolkningen i Øst-Aleppo og frata dem helsetjenester. Russland anklaget vestlige land for hykleri og minnet om at sivile også lider i Mosul, som irakiske styrker prøver å gjenerobre med amerikansk luftstøtte.

Les også: – Samtaler om mulig våpenhvile i Aleppo

– En dødsdom

Også Aleppos byrådsleder Brita Hagi Hassan kommer med sterke advarsler om situasjonen i de beleirede, opprørskontrollerte delene av byen. Her bor det fortsatt nærmere 250.000 mennesker under stadig mer forferdelige forhold.

– I menneskehetens og folkerettens navn forlanger vi at de sivile må få lov til å forlate Aleppo, sa Hassan etter et møte med Frankrikes utenriksminister Jean-Marc Ayrault i Paris onsdag.

Å ikke gi de sivile fritt leide ut av byen, er det sammen som å undertegne dødsdommen for 250.000 mennesker, ifølge Hassan.

Samme dag ble flyktende sivile i Øst-Aleppo igjen rammet av regjeringssoldatenes artilleriangrep. Anslagene over antall drepte varierer mellom 21 og 45.

Bilder fra åstedet i bydelen Jubb al-Qubba viser en blodstenkt gate og døde kvinner og barn. Dagen før skal sivile ha blitt drept i et angrep i samme bydel.

Samtidig melder det statlige syriske nyhetsbyrået SANA at to barn og seks voksne er drept i et opprørsangrep mot Vest-Aleppo.

Les også: FNs sikkerhetsråd holder krisemøte om Aleppo

Titusener flykter

Regimets kraftige offensiv har fått så mange som 50.000 mennesker til å flykte fra Aleppo de siste dagene, ifølge eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

Det er en sterk økning fra tirsdag, da SOHR anslo at rundt 27.000 mennesker har flyktet fra de siste kampene i området.

Tomhendte flyktninger har både krysset frontlinjen over til den regimekontrollerte delen av Aleppo og tatt seg over i kurdiskkontrollerte områder.

Men så mange som 15.000 har samtidig valgt å forflytte seg til områder der opprørerne fortsatt har kontroll, ifølge SOHR.

Eksilgruppen melder også at flere hundre menn som har reist til regimekontrollerte områder, er blitt pågrepet og avhørt. Minst 300 er fortsatt anholdt.

Ifølge byrådsleder Brita Hagi Hassan blir alle menn under 40 år pågrepet i områder i Øst-Aleppo som erobres av regjeringsstyrkene.

Les også: Titusener har flyktet fra Øst-Aleppo

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden