Opprørerne mister stadig mer av Aleppo

Ødeleggelsene i Aleppo er enorme etter fem år med krig. Her er byen fotografert fredag. Foto: Omar Sanadiki / Reuters / NTB scanpix
Ødeleggelsene i Aleppo er enorme etter fem år med krig. Her er byen fotografert fredag. Foto: Omar Sanadiki / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Syrias regjering har gjenerobret halvparten av området som opprørere har kontrollert i Øst-Aleppo, ifølge eksilgruppa SOHR. Opprørerne kjemper en desperat kamp for ikke å miste alt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringsstyrkene forsøkte fredag å innta Sheikh Saeed, et stort område sørøst i Aleppo. Tar de dette, vil veien ligge åpen mot de gjenværende opprørskontrollerte områdene i Aleppo. Men de møter hard motstand, ifølge Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

– Opprørerne har svart med voldsom motstand fordi de vet at de vil være innesperret hvis Sheikh Saeed faller, sier SOHRs leder Rami Abdulrahman.

Han opplyser at regjeringsstyrkene nå har gjenerobret halvparten av området som opprørerne tidligere kontrollerte. Mens regjeringssoldatene har møtt hard motstand i Sheikh Saeed, har de gradvis rykket fram i bydelene lengst i øst.

Les også: FN: – Aleppo kan bli en gigantisk gravplass

Lik i gatene

De siste dagene er det kommet bilder som viser hvordan døde mennesker ligger strødd i gatene etter granatangrep i Øst-Aleppo. Ifølge de siste meldingene har omstreifende dyr begynt å spise på likene.

Siden regimets offensiv ble innledet i midten av november, er over 300 sivile, deriblant mange barn, blitt drept, ifølge SOHR. FN frykter et blodbad, mens regjeringsstyrker forbereder seg på gatekamper i de tett befolkede områdene i Øst-Aleppo.

Tusenvis av syrere har søkt tilflukt i de gjenværende opprørskontrollerte områdene, men enda flere har flyktet til Vest-Aleppo. Der får utdelt mat fra russiske soldater og hjelpeorganisasjoner som Syriske Røde Halvmåne og Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC).

Les også: – Samtaler om mulig våpenhvile i Aleppo

– Hjerteskjærende

Ifølge Røde Kors har minst 30.000 mennesker flyktet til Vest-Aleppo de siste dagene. En av dem er elleveåringen Hashem, som har mistet alle sine tre søsken. Foreldrene har kun ham igjen, forteller han.

– Hashem har mistet en arm og er en av 2.500 som har fått medisinsk hjelp av Røde Kors de siste dagene i Jibreen-området, som har tatt imot tusener av internt fordrevne fra Øst-Aleppo, sier president i Røde Kors Sven Mollekleiv i en pressemelding.

Sjefen for ICRC i Syria, Marianne Gasser, sier mange av flyktningene er dypt fortvilte.

– Det er hjerteskjærende. Mange av dem som kom da vi var der, var fortsatt dekket av støv, de var slitne og kalde, sier Gasser, som torsdag besøkte Jibreen-området i Vest-Aleppo.

Les også: 200 organisasjoner sammen om Aleppo-opprop

– Egeland somler

Samtidig retter russiske myndigheter krass kritikk mot FN, som de mener somler med å dele ut nødhjelp i de regimekontrollerte områdene.

I en uttalelse fra forsvarsdepartementet i Moskva blir FN-rådgiver Jan Egeland bedt om å få opp farten, samtidig som det hevdes at det kun er Russland som har delt ut nødhjelp til flyktningene de siste dagene.

Departementet mener at så mange som 90.000 mennesker befinner seg i områdene som de siste dagene er gjenerobret av regimet.

Utspillet kommer dagen etter at Egeland sa at Russland var villig til å diskutere hvordan sårede skal kunne evakueres fra Øst-Aleppo med FN.

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov hevdet fredag at forsyninger med nødhjelp nå kan fraktes trygt inn i Øst-Alepo. Han la imidlertid til at Syrias regjering må godkjenne nødhjelpssendingene.

Både Syrias regjering og landets allierte Russland anklages for krigsforbrytelser i Aleppo.

Les også: Egeland: – Kunne ikke vært verre i Øst-Aleppo

Seks Aleppo-bydeler gjenerobret av regimestyrkene

Syria hevder nær 500 opprørere har overgitt seg