Krass kritikk av israelske bosettingsplaner

Israels statsminister Benjamin Netanyahu Les mer Lukk

USA, EU og FN retter krass kritikk mot Israel etter det ble kjent at Israel planlegger å bygge flere hundre nye boliger i Øst-Jerusalem.

– Det israelske myndigheter gjør, er de siste eksemplene på det som ser ut til å være en jevn fremskyndelse av bosetningsaktiviteten, som systematisk undergraver utsiktene til en tostatsløsning, sier talsmann John Kirby i det amerikanske utenriksdepartementet.

Det ble mandag kjent at israelske myndigheter planlegger å bygge 770 nye boliger i bosettingen Gilo. Torsdag ble det videre kjent at bygging av ytterligere 323 boliger i Øst-Jerusalem er lagt ut på anbud. Også EU og FN rettet kritikk mot Israel etter at planene om de 770 boligene ble kjent.

Les også: Israel har revet palestinske hjem ved Jerusalem

Omstridt NGO-lov vedtatt i Israel

Israel godkjenner nye boliger i bosetninger

Alle boligene ble opprinnelig godkjent for bygging av israelske myndigheter for rundt tre år siden. Byggingen ble deretter satt på vent, men planene er nå gjenopptatt.

Også utenriksminister Børge Brende (H) uttrykker bekymring.

– Israel må stanse bosettingsutbyggingen i tråd med Midtøsten-kvartettens anbefalinger. Norge oppfordrer derfor Israel til å reversere disse avgjørelsene, som bidrar til å undergrave muligheten for en gjenopptakelse av forhandlinger om en tostatsløsning, sier Brende i en uttalelse torsdag kveld.

Israel godkjenner nye boliger i bosetninger