Brussel-mistenkt deportert fra Tyrkia i sommer

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan. Les mer Lukk

Et rystet Belgia sørger over sine døde. Men både i Europa og verden for øvrig spør mange hvorfor radikale miljøer igjen lyktes å spre kaos og frykt.

Det gjenstår mange spørsmål etter tirsdagens terror i Brussel som kostet minst 31 mennesker livet.

Onsdag kveld gjorde Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan det klart at én av de antatte gjerningsmennene ble utvist fra landet i fjor sommer etter å ha blitt pågrepet ved grensa til Syria. Belgia skal ha blitt advart om ham.

– Belgia lot ham gå fri til tross for advarslene om at mannen var en fremmedkriger, sier Erdogan.

Les også: – Bombemenn kom til Brussel-flyplass i taxi

Brødre

Mannen Erdogan snakker om, er ifølge Reuters Ibrahim El Bakraoui, den eldste av to brødre belgiske myndigheter har bekreftet deltok i angrepet.

Ifølge statsadvokat Frédéric van Leeuw er Ibrahim en av tre menn som ble fanget opp av overvåkingskameraer på flyplassen ved Brussel. Den yngre broren Khalid utførte angrepet mot metroen i Brussel, ifølge statsadvokaten. Begge brødrene døde.

Navnene på de to andre fra flyplassen er ikke bekreftet, men belgiske medier har identifisert en av dem som Najim Laachraoui.

Han er allerede ettersøkt i forbindelse med terrorangrepet mot Paris i november, og ifølge avisen De Standaard kan han være den andre gjerningsmannen som døde på flyplassen. Den tredje er på frifot.

Les også: Mangler kontakt med fire svensker i Brussel

Sorg

Mens etterforskningen pågår for fullt, samles Brussels innbyggere i sorg. Gamlebyen er blitt et samlingspunkt, og blomster, lys og flagg preger plassen foran den gamle børsen sammen med tusenvis av skriblede budskap om samhold i kritt på bakken.

En vanligvis delt og fragmentert Belgia fremstår som samlet etter det verste terrorangrepet landet har opplevd.

– Dette er et sterkt symbol i et land flere anser som splittet. Vi står sammen. Vi står sammen om felles verdier, våre europeiske verdier, sier delstatsminister Paul Magnette fra regionen Wallonia til NTB.

Les også: Belgia hedrer sine døde

Skremmende funn

Statsadvokat Van Leeuw opplyser at politiet har funnet bombeutstyr, sprengstoff og spiker etter angrepet.

Det er også funnet et dokument etter Ibrahim El Bakraoui i en søppelkasse i Brussel-bydelen Schaerbeek. Her skriver han at han har hastverk, er ettersøkt og kan havne i fengsel om han «drar det ut».

Angrepet tirsdag skjedde bare dager etter at belgiske Salah Abdeslam, som var ettersøkt etter Paris-terroren, ble pågrepet i Brussel.

Det spørres derfor om angrepet kan ha vært en hevnaksjon. Sikkerhetseksperter mener imidlertid at angrepet ble planlagt før fredagens pågripelse, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Les også: Selvmordsbomberne på flyplassen i Brussel navngitt

– Burde vært stanset

Terroren reiser spørsmål om Belgias innsats i kampen mot terror og håndteringen av radikalisering og ekstremisme.

– Et nettverk som dette burde vært forhindret av etterretnings- og sikkerhetstjenesten. Det er nøyaktig det de er til for, sier Alexander Ritzmann i European Foundation for Democracy til Financial Times.

Den franske finansministeren Michel Sapin har kritisert «enkelte ledere» for å være naive, fordi de har vært tilbakeholdne med å slå til mot muslimske miljøer som utgjør en sikkerhetstrussel.

Andre påpeker at et lite land som Belgia ikke kan forventes å ha like omfattende etterretningstjeneste som USA, og synes kritikken er utidig så kort tid etter tirsdagens traume.