– Klimarapportene blir mer og mer uleselige

VANSKELIG: Det er ikke bare lett å skjønne hva klimaforskerne mener, hevder språkforskere. Les mer Lukk

Selv avhandlinger av Albert Einstein er lettere å forstå, hevder språkforskere.

FNs klimapanel har gitt ut fem større rapporter om klimaforandringer i verden og konklusjonen hver gang har vært at det står dårlig til med kloden vår.

Det er ikke bare klimaet det skranter for. Også klimarapportene blir det vanskeligere å forholde seg til, hevdes det i en forskningsrapport som ble publisert i det anerkjente tidsskriftet Nature.

Siden den første delrapporten ble publisert, har det bare blitt vanskeligere og vanskeligere å forholde seg til dem, mener forskerne som har sett på rapportene

Les også: Borten Moe i tottene på Solhjell om ny klimarapport

Den femte delrapporten ble publisert i 2014. Den sa blant annet at verden ikke har mer enn 15 år på seg til å snu trenden i klimautviklingen. Rapporten er ment å skulle være tilgjengelig og forståelige også for ikke-forskere.

Det målet greier de ikke å oppnå, ifølge Ralf Barkemeyer som har ledet arbeidet med å analysre språket i rapportene.

– Resultatene for lesbarhet er ikke bare lave, de er eksepsjonelt lave, skriver Barkemeyer, ifølge Nature.

For å sette lesbarheten i et perspektiv har forskerne også analysert forskningsarbeid gjort av Stephen Hawking og Albert Einstein. Deres publikasjoner skal være langt enklere å forholde seg til - i hvert fall språklig sett.

Det er ikke bare språket det går trått med for FNs klimapanel. I februar i år gikk daværende leder av panelet, Rajendra Pachauri av etter anklager om seksuell trakassering.