Strid om Rystad-rapport:Borten Moe i tottene på Solhjell om ny klimarapport

Klapper for norsk olje og gass: Ola Borten Moe. Han er ikke invitert til Bård Vegar Solhjells klimaseminar i Arendal i dag. Foto: Thomas Vermes/ABC Nyheter.
Klapper for norsk olje og gass: Ola Borten Moe. Han er ikke invitert til Bård Vegar Solhjells klimaseminar i Arendal i dag. Foto: Thomas Vermes/ABC Nyheter.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den rødgrønne miljøvernministeren hevder ny Rystad-rapport betyr stopp for nye norske oljefelt. Den rødgrønne olje- og energiministeren sier det motsatte.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om 2-gradersmålet:

* Togradersmålet er målsettingen om at klodens middeltemperatur ikke skal stige med mer enn to grader i forhold til førindustriell tid. Formålet er å unngå alvorlige klimaendringer.

* Nærmere 200 land, deriblant Norge, har sluttet seg til denne målsettingen.

* Ifølge beregninger som FNs klimapanel IPCC presenterte i 2007, blir temperaturstigningen trolig på 2,0-2,4 grader om de globale utslippene av CO2 reduseres med 50-85 prosent innen 2050, sammenlignet med utslippsnivået i 1990.

* Middeltemperaturen har allerede steget med om lag 0,8 grader fra førindustriell tid.

* Dagens klimatiltak er helt utilstrekkelige for å nå togradersmålet. Vi går snarere mot en oppvarming rundt 4 grader, ifølge FN og Verdensbanken. (Kilde: NTB)

HAUGESUND (ABC NYHETER): – I den offentlige debatten gjør enkelte det til et problem at vi har ressurser av olje og gass, anklager olje og energiminister Ola Borten Moe (Sp) med dårlig skjult adressat:

Mandag rykket hans regjeringskollega, miljøvernminister Bård Vegar Solhjell (SV), ut med en ny rapport han har bestilt fra analyseselskapet Rystad Energy.

– Rystad Energys rapport viser at store områder på norsk sokkel må ligge i fred - både av hensyn til klima og økonomi. Endelig kan vi få en kunnskapsbasert debatt, sa miljøvernminister Bård Vegar Solhjell til Aftenposten mandag.

Solhjell trekker denne konklusjonen ut fra Rystad-rapporten, dersom målet om maksimum 2 graders økning i den globale temperaturen skal oppnås.

For en internasjonal klimaavtale vil gjøre utslipp av karbon så dyrt, at nye felt i Barentshavet og andre steder blir ulønnsomme.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Usikkert om Giske rydder opp i siste strid med Røkke

– Vil styrke norsk utvinning

Rapporten gir ikke noe grunnlag for å revurdere eller gjøre ting annerledes i norsk olje- og gasspolitikk. Alt de tar opp, lå til grunn da Stortinget vedtok oljemeldinga i fjor, slo derimot Ola Borten Moe fast i sin tale til konferansen EnergiRike i Haugesund denne uka.

– En internasjonal klimaavtale vil tvert imot være bra for norsk olje- og gassindustri. Hvorfor? Fordi vår sokkel produserer energi med lav CO2-intensistet, sa den profilerte Sp-statsråden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vår produksjon har vært utsatt for verdens strengeste CO2- og helse- og sikkerhetskrav. Får resten av verden tilsvarende krav, sa Borten Moe og konkluderte:

– Med en klimaavtale vil vår petroleumsindustri bli mer, ikke mindre, konkurransedyktig.

Les også: Varsler nytt industrieventyr i Tyssedal - og Senegal

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ute og inne i Arendal

Mannen bak rapporten de to statsrådene trekker så forskjellige konklusjoner ut av, Jarand Rystad, er invitert av Solhjell til å tale på et stort klimaseminar Miljøverndepartementet arrangerer i Arendal i dag.

Der er ikke Ola Borten Moe invitert.

– Det er viktig og riktig å slutte å snakke om fossil energi som en stor sekk. Vi får inntrykk av at det er ett fett om det brukes kull, gass eller olje, sa Borten Moe imidlertid i Haugesund tirsdag.

– For Europa er gass en del av løsninga for å opprettholde produksjon og levestandard og konkurransedyktighet, mener han.

Les også: Jenny Klinge stiller til stortingsvalg i to fylker

– Vi snakker oss ned

– Vi er verdensmestre i å være verdens mest fornybare samfunn. Nesten 2/3 av vår økonomi er fornybar. I England er det 5 prosent. Vi har det høyeste fornybarmålet i verden, sier Borten Moe og sukker:

– Men det er ikke inntrykket man får når man følger det offentlige ordskiftet. Det gjør meg oppgitt at vi snakker oss sjøl ned på et feil grunnlag.

Hvem har rett? Her kan du lese hele rapporten.