Harde kamper i Aleppo under hærens framrykking

Krigen har ødelagt store deler av Aleppo. Nå forsøker den syriske hæren og sette inn nådestøtet mot opprørerne i byen. Foto: Abdalrhman Ismail / Reuters / NTB scanpix Les mer Lukk

Det raser harde kamper i den syriske byen Aleppo under hærens framrykking.

President Bashar al-Assads hær har i nærmere tre uker kjempet for å ta igjen kontrollen over den nest største byen i Syria. Aleppo har vært delt mellom regimet og opprørsstyrker siden 2012.

Tusenvis av sivile har måttet flykte fra offensiven, som ser ut til å påføre opprørsstyrkene i landet det største nederlaget hittil i landets fem år lange borgerkrig.

Den syriske hæren holder nå rundt 60 prosent av Aleppo etter framrykkingen fredag og lørdag.

– Hæren tar nå sikte på å drive opprørsstyrkene tilbake til den sørøstlige delen av byen, ifølge Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

Les også: Det syriske regimet tar enda mer av Øst-Aleppo

Busset hjem

Gjenerobringen har gjort det mulig for folk å vende tilbake til sine hjem. Assad-regjeringen satte søndag opp minst ti busser som tok folk til de nylig gjenerobrede områdene i byen.

Folk strømmet til for å få plass i bussene.

– Jeg har ikke vært tilbake i hjemmet mitt på seks år, forteller Hala Hassan Fares som fikk plass i en buss sammen med mannen og sønnen.

– Huset vårt er totalt ødelagt, men vi skal reise for å se min far, som er 80 år gammel. Han ble igjen sammen med min søster og andre slektninger, forteller hun.

Les også: 200 organisasjoner sammen om Aleppo-opprop

Sivile drept

Hæren startet sin siste offensiv mot Aleppo i midten av november. Minst 311 sivile, deriblant 42 barn er drept under hærens framrykking.

På den andre siden er rundt 70 sivile, deriblant 28 barn, blitt drept i samme periode som følge av opprørernes våpenbruk, ifølge SOHR.

Russland, som er Assads allierte i krigen, opplyste søndag at de har sendt 30 lastebiler med nødhjelp til Aleppo.

Les også: FN: – Aleppo kan bli en gigantisk gravplass

Maktspill

Både Russland og det syriske regimet er blitt anklaget for å trappe opp krigføringen etter at Donald Trump vant valget i USA, og for å overse Barack Obamas regjering i påvente av at Trump skal overta makten.

Den siste uka har det kommet meldinger om at flere opprørsledere har forhandlet med Russland i den tyrkiske hovedstaden Ankara, uten at USA har vært involvert.

Flere har konkludert med at den avtroppende Obama-administrasjonen er satt helt på sidelinjen når det gjelder utviklingen i Syria.