Frankrike og Tyskland krever samarbeid om migrantkrisen

Your browser doesn't support HTML5 video.

Merkel: – Dublin-avtalen virker ikke lenger
Europeiske land må samarbeide bedre for å håndtere migrantkrisen, mener Frankrike og Tyskland. Flere tog med mange hundre flyktninger kom mandag til Østerrike og Tyskland fra Budapest.

På togene var nærmere 2.000 flyktninger som hadde sittet fast ved en stasjon i Budapest i flere dager, der de ble stanset ved grensa.

Men etter at det første toget var kontrollert og flere som hadde søkt asyl i Ungarn gikk av toget, fikk de andre fortsette til Wien og videre til Tyskland.

– Vi må vedta lover som kan håndtere situasjonen. Og vi må utveksle informasjon om hvor mange som søker asyl. Andre land nekter å gjøre dette, og det er ikke i europeisk ånd, sa den franske statsministeren Manuel Valls på et EU-møte i Calais mandag.

– Hver innvandrer må behandles med verdighet, og de som kommer ulovlig må sendes raskt ut, understreker Valls.

Les også: NOAS-sjef: – Smålig av Erna Solberg

Schengen i fare

I Berlin sa statsminister Angela Merkel at hele Schengen-samarbeidet står i fare om ikke Europa klarer å samarbeide om krigen.

– Dersom vi ikke klarer å bli enig om en rettferdig fordeling av flyktningene, vil Schengen selvfølgelig komme på dagsordenen for mange, sa hun på en pressekonferanse.

Hun gjorde det klart at universelle menneskerettigheter er nært forbundet med Europa og europeisk historie og som et grunnlag for EU.

– Hvis Europa svikter når det gjelder flyktninger, hvis denne nære linken til menneskerettighetene brytes, da er vi ikke det Europa vi ønsker å være, påpeker hun.

Les også: Egeland: – Europa svikter Syria-ofre

Vil kutte støtten

I Calais foreslo Østerrikes innenriksminister å kutte EU-støtten til medlemsland som ikke tar sin del av migrantene som kommer til kontinentet.

– Enten feiler Europa på grunn av flyktningspørsmålet, eller så vil vi komme ut av dette gjennom en rettferdig fordeling av flyktningene, sier innenriksminister Johanna Mikl-Leitner.

Nabolandet Ungarn har motsatt seg en kvoteordning for å fordele flyktninger, og statsminister Robert Fico har invitert sine kolleger fra Tsjekkia og Polen for å diskutere situasjonen.

– Vi er sterkt mot kvoter. Dersom en mekanisme for automatisk fordeling av migranter er vedtatt, vil vi våkne en dag med 100.000 folk fra arabiske land. Det er et problem Slovakia ikke ønsker å få, sier Fico.

Både Merkel og Valls uttalte seg sterkt kritisk til de østeuropeiske landenes negative holdning til asylsøkerne.

Les også: Østerrike skjerper grense­kon­trol­len i øst

Offensiv mot smugling

Søndag kveld startet østerrikske myndigheter en omfattende aksjon langs innfartsårene fra øst for å fange opp biler med menneskesmuglere og migranter.

Mandag morgen var 200 migranter og fem menneskesmuglere funnet i aksjonen, som skapte køer langt inn i Ungarn.

Forrige uke ble en lastebil funnet langs en motorvei i Østerrike med 71 døde flyktninger i lasterommet, de fleste fra Syria.

Les også: Vidar Helgesen vurderer å la EØS-millioner rulle i Ungarn igjen

Tog fra Budapest

Togene som kom fra Budapest, fulle av flyktninger, ble holdt tilbake fordi østerrikske myndigheter ville sjekke passasjerene. De som hadde søkt asyl i Ungarn, ble tatt av, mens de øvrige fikk fortsette inn i Østerrike.

Mange av de nærmere 2.000 migrantene som var blitt holdt tilbake på en togstasjon øst i den ungarske hovedstaden i flere dager, var om bord i togene.

Myndighetene holdt dem først igjen fordi EUs regler krever reisedokumenter og visum for å reise videre i Schengen-området. Mandag trakk imidlertid politiet seg ut av togstasjonen, uten at myndighetene forklarte hvorfor.

Bakgrunn: EU innkaller til eks­tra­or­di­nært flykt­ning­møte