Den omdiskuterte sovjetiske kastkjempen Tamara Press (83) er død

Sovietunionens Tamara Press vant gull i diskos for kvinner i OL i Roma i 1960. Her er hun fotografert høsten etter OL etter et verdensrekordkast på 57,15 meter. Det ble etter hvedt spekulert i om Press egentlig ikke skulle hatt lov til å konkurrere som kvinne; at hun var tvekjønnet, såkalt hermafroditt. Les mer Lukk

Sammen med søsteren Irina, tok sovjetiske Tamara Press jerngrep om kaste-medaljene i OL på 1960-tallet. Likevel ble hun best husket for ryktene og hemmeligheten.

Friidrettsesset Tamara Press døde 26. april. Hun ble 83 år gammel.

Det russiske sportsministeriet bekrefter dødsfallet på sine nettsider. Ukrainske Press vant gull i kulestøt og sølv i diskos i OL i Roma i 1960 og vant gull i begge øvelsene fire år senere i OL i Tokyo. Hun vant også EM-gull i begge øvelsene i Beograd i 1962.

Spekulasjoner

Tamara Press under en øvelse i 1960.

Hun dominerte kasteøvelsene på friidrettsarenaen sammen med søsteren Irina på 1960-tallet.

Begge forsvant plutselig fra idretten like før det ble innført obligatorisk kjønnstest i friidrett, noe som i vesten førte til spekulasjoner om søstrene virkelig var kvinner, eventuelt om de hadde fått injisert mannlige hormoner for å prestere bedre.

Tvekjønnet?

Ifølge VG har Galina Zybina, som konkurrerte sammen med søstrene på det sovjetiske laget, bekreftet at hermafroditter ble tatt ut til landslaget, og anklaget Press-søstrene for å være dette.

Mennesker med hermafrodittisme er født med både mannlige og kvinnelige kjønnsorganer.

Tamara Press ble i tillegg til medaljene på idrettsbanen også tildelt Leninordenen og var medlem av kommunistpartiet i Sovjetunionen.

Tamaras yngre søster Irina Press, som hadde OL-gull på 80 meter hekk og i femkamp, døde i 2004.