2016 – et tøft år for norsk toppidrett

Therese Johaugs positive dopingprøve rystet norsk idrett. Astmasaken førte til en heftig debatt rundt norsk langrenn. Martin Johnsrud Sundby måtte i sommer sone to måneders utestengelse for brudd på dopingbestemmelsene etter feil bruk av astmamedisin. Alpinstjernen Henrik Kristoffersen trappet opp sponsorkonflikten med Norges Skiforbund og tok saken til rettssystemet. Per-Mathias Høgmo gikk av som Norges landslagssjef i fotball etter en elendig start på VM-kvalifiseringen. Foto: NTB Scanpix Les mer Lukk

Øystein Sundes sang "Det året det var så bratt" passer for norsk toppidrett og 2016: Skandaler, skader, krangling, avsløringer, bortforklaringer og mange skuffende resultater.

Rio de Janeiro-OL ble det svakeste for Norge siden 1984. Norge tok ikke ett eneste gull. Camilla Herrems miss i håndballsemifinalen ble et vondt punktum. Hun mistet grepet om ballen og klarte ikke å utligne i sluttsekundene.

I langrennsleiren ble det full fyr fra sommeren av. Martin Johnsrud Sundby-saken ga ham utelukkelse etter en feil fra støtteapparatet. Dette førte også til et meget kritisk syn på Norges bruk av astmamedisin – også blant ikke-syke utøvere i junior-VM.

Bombe

Så sa det virkelig pang et par måneder etter. Positiv dopingprøve fra Therese Johaug. Bruk av en italiensk krem på en vond leppe skal være grunnen og ga 16 måneders utelukkelse.

At landslagslege Fredrik S. Bendiksen og Johaug ikke så et stort merke «doping» på pakken eller sjekket opp en ukjent legemiddel, er fortsatt en gåte i kategori helt uforståelig.

Bølgene etter Sundby og Johaug hadde ikke lagt seg før det tente til i alpinleiren. Henrik Kristoffersen saksøkte eget forbund fordi han ikke får samme gunstige sponsorkontrakt som Aksel Lund Svindal har hatt i flere år.

Svindal skadet seg stygt i et fall i Kitzbühel i januar. Og dermed var sesongen hans over før den hadde kommet midtveis.

Les også: Johaug snakker ut: – Det er begrenset hva jeg kan tåle

Åpen krangel

Alexander Kristoff havnet i åpen krangel med Edvald Boasson Hagen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Les mer Lukk

I den norske sykkelfamilien eksploderte det i VM. Alexander Kristoff var rasende på Edvald Boasson Hagen etter fellesstarten og anklaget lagkompisen for å bryte lagtaktikken og kjøre for seg selv i spurten.

Det kokte i flere dager. Og neste år er VM-løypa i Bergen småsydd for Hagen, og Kristoff må være hjelperytter.

Idrettspolitisk har det også ulmet hele veien. Idrettspresident Tom Tvedt har vært under press – ikke minst fordi viljen til å oppgi kopier av reiseregninger har vært nesten fraværende i idrettsforbundet. Tvedt kom også dårlig fra et direktesendt intervju i NRK TV.

Stemningen mellom ham og idrettsminister Linda Hofstad Helleland (H) er åpenbart nær et frysepunkt. Helleland sendte et stikk da hun reduserte tilføringene med mange millioner mot slutten av året.

Les også: Kristoff føler seg sveket

Krise

Landets mest populære idrett – fotball – har hatt et virkelig «annus horribilis». A-landslaget er så godt som ute av kampen om andreplassen (bak Tyskland) i VM-kvalifiseringen og synes å ha mistet helt grepet om folket. Per-Mathias Høgmo måtte naturlig nok gi seg i november.

Ikke ett eneste norsk lag kom seg med til gruppespillet i europaligaen. «Norsk klubbfotball er plukk råtten», sa talentspeider Stig Torbjørnsen til NTB.

Kvinnelandslaget bommet i OL-kvalifiseringen på vårparten, og et halvt år etter måtte trener Roger Finnjord gi seg etter misnøye i spillegruppen.

Og i november tapte guttas U21-lag omspillet for EM-plass mot Serbia. Det skjedde etter to enkle baklengsmål i Beograd.

Les også: Høgmo-avskjed gir NFF-underskudd

Ga seg

Norges eneste fotballtrener i en «storklubb» – Ronny Deila – valgte å slutte i Celtic etter snaut to år i klubben. Han hadde etter all sannsynlighet ikke fått fortsette om han ikke valgte å gå selv.

..og 2017 kan nok ikke bli stort verre enn 2016 for norsk toppidrett.

Les også:

Deila overtar for Rekdal i Vålerenga

Finner foreløpig ingen feil med norsk astmamedisinering

Blir det et OL til å gråte av, Norge?