Astma-utvalget har arbeidet i en måned:

Finner foreløpig ingen feil med norsk astmamedisinering

Et utvalg med norske og utenlandske eksperter ble i september satt til å granske astmabruken i norsk langrenn. I går fikk langrennsledelsen beskjed om at utvalget ikke har oppdaget noe galt med norsk praksis.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette er utvalget:

* Katharina Rise: Jurist, avdelingsleder ved Oslo statsadvokatembeter.

* Kjell Larsson: MD, professor, Unit of Lung and Airway Research. Karolinska Institutet.

* Lars Pedersen: Dansk overlege, Ph.d. (spesiallege i lungesykdommer). Sitter i Anti-Doping Danmarks TUE-komité.

* Katja Mjøsund: Lege (spesiallege idrettsmedisin), PhD. Leder av den finske TUE-komiteen. Medlem av WADAs TUE ekspertgruppe. Tidligere topputøver (orientering).

* Reidun Førde: Lege og professor ved Senter for medisinsk etikk, Universitetet i Oslo.

En internasjonal ekspertgruppe, ledet av den norske advokaten Katharina Rise, er i gang med å gjennomgå og granske langrennslandslagets bruk av medisiner. Utvalgets granskningsrapport er ikke ventet før etter nyttår, men foreløpig ser det ut til at norsk langrenns bruk av astmamedisiner er fullt lovlig.

Ifølge Dagbladet fikk langrennsledelsen i går beskjed av astma-utvalget om at de ikke har oppdaget noen norske rutiner som bør endres, etter en måneds granskning.

Les også: Sundby: – Det jukses ikke i norsk langrenn

Medisineringspraksisen til det norske langrennslandslaget har møtt kritikk, særlig fra Sverige, og den har vært mye omdiskutert etter at Martin Johnsrud Sundby i sommer ble utestengt i to måneder på grunn av ulovlig bruk av astmamedisiner.

Gårsdagens beskjed fra astma-utvalget lover godt for en mulig friskmelding av norsk medisineringspraksis. Om norsk langrenn ender opp helt uten anmerkninger fra utvalget, blir ikke klart før rapporten offentliggjøres på nyåret.

«Det er i seg selv et sunnhetstegn å la utenlandsk fagekspertise se kritisk på toppidretten vår med utgangspunkt i en sport der Norge dominerer internasjonalt.

I hvert fall hvis vi som publikum samtidig klarer å være kritiske også til vår egen ikke lenger fullt så velfunderte mistillit til norsk skisport», skriver Dagbladets kommentator, Esten O. Sæther, om nyheten.

Les også:

Rise skal styre astma-utvalg: – Utfordrende oppgave

WADA uenig med norske astma-eksperter

Løfshus mener Sundby har fått «for mye pepper»

Personvernpolicy