Arbeiderpartiet: – Viken er en rød-grønn øy i et blått land

Your browser doesn't support HTML5 video.

Støre: – Historisk hvis vi beholder makta i Oslo Les mer Lukk

Reddet rødgrønt flertall i Norges største valgkrets.

Det ble rødgrønt flertall i det første valget til Viken, viser prognosene. Arbeiderpartiet fikk 24,7 prosent, men redder flertallet med god marguin sammen med SV og Rødt, og takket være svært gode valg for Sp og MDG.

– Vi er en rød øy i et blått land, sier Tonje Brenna. Hun er førstekandidat i Viken, som er Norges største valgkrets, med 1,2 millioner innbyggere og 970.000 stemmeberettigede.

I Oslo ble det et meget svakt valgresultat for Arbeiderpartiet, men byrådet ser ut til å være reddet.

– Hvis dette holder, blir vi for første gang gjenvalgt på 50 år, sier byrådsleder Raymond Johansen.

oppdaterte valgresultater per fylke og kommune her!

Støre revansjelysten

På landsbasis ligger Arbeiderpartiet an til å gjøre sitt dårligste valg på 50 år, med et resultat på et sted rundt 24 prosent.

– Ambisjonene våre er større enn dette. Fløypartier har oppdrift. Store deler av valgkampen ble dominert av saker som ikke var på vår dagsorden, bompenger og regjeringskrangel, sa partileder Jonas Gahr Støre, da han talte til sine egne på valgvaken i Oslo sent mandag kveld.

– Jeg forplikter meg

– Men det var ikke alt. Vi har mistet mange velgere i distriktene. Det er en beskjed til oss. Og den beskjeden er hørt! Vi har ikke vært flinke nok til å målbære bekymringene, og særlig i nord! sa Støre.

Ap-lederen fremsto likevel kampklar og revansjelysten.

– Vår ambisjon er igjen å bli det ledende partiet i nord. Jeg forplikter meg til å bli det beste partiet for nord i landet vårt!

Og:

– Sentralstyret møtes i morgen (tirsdag). Så møtes landsstyret. Så skal vi videre. Vi skal raskt i gang med en bred programprosess fram mot 2021.