Møte mellom Troms og Monica Mæland:

Helga Pedersen: – Disse klimautslippene kunne Mæland spart verden for!

TVANGSSAMMENLÅING: Forhenværende Ap-nestleder, nå ordførerkandidat i Tana, Helga Pedersen (Ap) kritisk til at partifelle fra Troms vil samtale med Monica Mæland om tvangssammenslåing med Finnmark. Les mer Lukk

– Jeg har vanskelig for å se hva dette møtet skal bidra til, sier Helga Pedersen om møtet Ap-politiker Willy Ørnebakk fra Troms har med Monica Mæland om tvangssammenslåing med Finnmark.

Arbeiderpartiets forhenværende nestleder, nå lokalpolitiker i Finnmark, Helga Pedersen, er i likhet med Arbeiderpartiets fylkesordfører i Finnmark, Ragnhild Vassvik, kritisk til at Troms fylke ikke gjør som Finnmark:

Sier nok er nok og ber regjeringen gå inn for å avblåse tvangssammenslåingen.

Mandag avholder kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland et møte med fylkesrådsleder Willy Ørnebak (Ap) for å diskutere tvangssammenslåingen med Finnmark.

Finnmark var invitert, men ønsket ikke å møte.

– Hvordan virker det inn på prosessen at Troms samtaler med Mæland om sammenslåing?

– Jeg har vanskelig å se hva nye møter skal bidra til i denne situasjonen. Disse klimautslippene med Ørnebaks reise til Oslo, kunne verden spart verden for! sier Pedersen til ABC Nyheter.

En dag med Erna uten prat

Kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland (H) Les mer Lukk

Foran dette møtet hadde Finnmarks fylkesordfører Ragnhild Vassvik et håp om å få snakket på tomannshånd med statsminister Erna Solberg fredag.

Da tilbrakte de hele dagen sammen i forbindelse med sykkelrittet Arctic Race i Finnmark.

– Jeg så for meg at vi skulle få en prat, men det var så tett program og jeg oppfattet ikke at statsministeren ønsket å samtale med meg på tomannshånd, sier Vassvik til ABC Nyheter.

– Troms har satt seg i en merkelig situasjon med sitt vedtak i Fylkestinget, og så møte opp i dag, sier Vassvik om at hennes partifelle fra Troms, Willy Ørnebakk sa ja takk til invitasjonen Finnmark takket nei til.

– De er opptatt av at sammenslåinga fortsetter, men skyver det fra seg og overlater til statsråden, samtidig som statsråden ikke har den lovhjemmelen som skal til for å gjennomføre det de ønsker, sier Vassvik.

Betent innad i Ap

Fylkesordføreren i Finnmark mener at også Troms burde ha sagt at nok er nok, i stedet for å møte Mæland.

Fylkesordfører i Finnmark, Ragnhild Vassvik, har ingen planer om å bidra til fylkessammenslåing mellom Troms og Finnmark. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Les mer Lukk

De ulike synspunktene skaper også bitterhet innad i Arbeiderpartiet, som er ledende i begge fylkene.

– Dette er en vanskelig sak også partipolitisk. Det er betent og gjør det vanskeligere å håndtere saken at vi er i samme parti og inntar så ulike holdninger, sier Ragnhild Vassvik.

Finnmark Ap har besluttet å forskyve sammenslåing av de to fylkespartiene, som ville være naturlig hvis fylkene slås sammen.

– Vi i Finnmark kan ikke gå inn i sammenslåing av partiene nå. Vi kjører separate prosesser nå både på nominasjon til fylkestingsvalget og partiprogrammer, forteller hun.

Pedersen: – Merkelig

Helga Pedersen minner om at da regjeringa la fram stortingsmeldinga om regionreform våren 2017, fremmet de ikke forslag om at Troms og Finnmark skulle slås sammen.

– Det var det Høyre, KrF, Frp og Venstre på Stortinget som foreslo og fikk gjennom uten noen forutgående utredning, sier hun.

På Arendalsuka fredag sa både statsråd Mæland og KS-leder Gunn Marit Helgesen at hele regionreformen kan ryke dersom Finnmark får bli stående alene, med bare 76.000 innbyggere. Da vil det bli vanskelig å overføre betydelige oppgaver fra staten.

– Det er merkelig at Mæland, som i utgangspunktet ikke foreslo sammenslåingen her, plutselig sier at hele reformen henger på Finnmark, mener Pedersen.

Les hvordan møtet forløp: Mæland: Jeg har ikke lovhjemmel