Mener enkelte unge Frp-ere er for komfortable

Christian Tybring Gjedde, stortingsrepresentant (Frp) diskuterer høyrepopulismen i Europa under Arendalsuka. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Les mer Lukk

Christian Tybring-Gjedde mener at yngre Frp-politikere kvier seg for å ta opp innvandringsspørsmål.

I et portrettintervju med Ukeavisen Ledelse sier Christian Tybring-Gjedde at enkelte yngre Frp-politikere kvier seg for å ta opp innvandringsspørsmål, siden de selv har det behagelig i posisjon.

– Regjeringsdeltakelsen har skaffet svært gode og lukrative arbeidsplasser til mange unge Frp-ere som ikke alltid har så mye utdanning og erfaring å skilte med, sier han.

Han mener generelt at folk er livredde for å stå fram og flagge meningene sine, hvis de ikke har ekstremt mye penger, for det har konsekvenser, sosialt og i yrkeslivet.

På spørsmål fra ABC Nyheter svarer Tybring-Gjedde at han er utenrikspolitisk talsperson for Frp, og kun ønsker å uttale seg om utenrikspolitiske spørsmål.

Men han påpeker at 28 prosent av velgere ved siste Stortingsvalg hadde innvandring som viktigste sak. Skatter/avgifter og miljø var henholdsvis nummer to (23 prosent) og tre (20 prosent). Innvandring var viktigste sak for 70 prosent av Frp-velgere, viste en undersøkelse gjort av Institutt for samfunnsforskning.

– Forhåpentligvis blir partiledelsen mer opptatt av å få gjennomslag for våre saker. Vi hadde muligens fått vel så mye gjennomslag for sakene hvis vi satt i en vippeposisjon i Stortinget, enn gjennom disse kompromissene mange ikke kjenner seg igjen i.

– Jeg tror regjeringen er i ferd med å innse det, og vil endre noe av sin profil, sier Tybring-Gjedde til ABC Nyheter.

Fremskrittspartiet fikk nylig en oppslutning på 10,1 prosent i en måling TV 2 har gjennomført. Det er det laveste partiet har hatt på tre år.

FpU-general uenig

Bjørn-Kristian Svendsrud, formann i Fremskrittspartiets Ungdom, er uenig i at unge Frp-ere kvier seg for å snakke om innvandring.

– Det stemmer rett og slett ikke. Unge Frp-ere som er så heldige at de har fått jobb i regjeringsapparatet er først og fremst ildsjeler som brenner for Frps løsninger enten det handler om skole, eldreomsorg, skatter og avgifter eller innvandring. Det at Frp henter mange unge folk inn i regjeringen viser først og fremst at FpU er en talentfabrikk til Frp, og det er jeg stolt av, sier han til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under bildet:

Bjørn-Kristian Svendsrud er formann i Fremskrittspartiets Ungdom. Selv er han utdannet jurist. Les mer Lukk

– Er du enig eller uenig i om Frp bør vurdere om partiet kan få større gjennomslag på vippen i opposisjon?

– Mitt inntrykk er at Frp-ere flest er veldig fornøyd med den innsatsen Frp gjør i regjering. Personlig er jeg kjempestolt over alt det vi gjennomfører av politiske løsninger hver eneste dag for å gjøre Norge til et bedre land å bo i. Jeg tror ikke vi skal glemme at Frp hadde 40 år utenfor regjeringskontorene, uten å få til stort i opposisjon. I regjering har vi de siste 5 årene gjennomført reell politikk som betyr noe for folk flest. Jeg er med i politikken fordi jeg ønsker gjennomslag for Frps løsninger, og det får vi innenfor regjeringskontorene, sier Svendsrud.

– Høyre vinner på kutt i formueskatten

Frp-veteran Arne Hillestad mener også at Fremskrittspartiet har fått svært lite gjennomslag for sine saker i regjering.

Hillestad sa at Frp bør «spørre seg selv» om hva de gjør i regjering uten å få gehør for sin politikk.

Selv om regjeringen har fått gjennomslag for skatteletter, sier Tybring-Gjedde at fokuset bør heller være avgifter som rammer folk flest - for eksempel sukkeravgiften.

– Kutt i formueskatten er det stort sett Høyre vinner velgere på, sier han.

Tybring-Gjedde og Hillestad er ikke de første som har tatt til orde for at Siv Jensen bør vurdere å ta Frp ut av regjering. Regjeringspartnere går høsten i møte i klinsj med hverandre om asylsamarbeid med EU og hvorvidt Norge skal ta imot flere kvoteflyktninger på forespørsel fra EU, etter at Den europeiske unions råd vedtok en ny migrant-pakke.

Like før ferien sa flere fylkesledere til NRK at saken kan være avgjørende for Frps regjeringsdeltakelse.

I etterkant har Masud Gharahkhani, Arbeiderpartiets nye innvandringspolitiske strateg, reist landet rundt og gjennom 17 fylker for å samle et splittet parti rundt en ny innvandringspolitikk. Migrasjonsutvalget i Arbeiderpartiet skal i august levere rapporten om hva som skal være partiets nye linje.

Forslag han har lansert er strengere politikk rundt familieetablering, statsstøtte til trossamfunn, og større innsats mot sosial kontroll.

– Jeg tror ikke han får flertall for politikken sin, sier Tybring-Gjedde.