Meny

Asyl-drakamp i Ap

På reisefot for å samle Ap rundt en strengere asylpolitikk: – Vi skal stå sammen til slutt

AP-REISE: Masud Gharahkhani skal heve kompetansen på asylpolitikk i Arbeiderpartiet, og til slutt skal partiet samles rundt en ny asyl- og innvandringspolitikk. I bakgrunnen Ap-rådgiver Gry Haugsbakken.  Foto: Mads Fremstad/ABC Nyheter
Masud Gharahkhani kan ikke love strengere asylpolitikk, men forsøker å overbevise den liberale fløyen i Arbeiderpartiet. 

JEVNAKER (ABC Nyheter): Arbeiderpartiets innvandringspolitiske talsmann Masud Gharahkhani har nettopp avsluttet foredraget om migrasjonsutfordringer i verden og hans tanker om hva som bør være Aps politikk. 

Nå er det grasrota som skal gi Ap-toppen sine synspunkter. 

AP-veteran: Øyvind Moe ga Masud Gharahkhani råd på veien, og var fornøyd med det han fikk servert. Foto: Mads Fremstad/ABC Nyheter

– Når jeg har hørt deg på TV synes ikke jeg det har vært så bra, sier en ærlig Ap-veteran, Øyvind Moe, til Gharahkhani.

– Vi er nødt til å skille oss fra Fremskrittspartiet, også i retorikk, og der har du ikke vært god nok. Vi kan ikke være splittende. Jeg vurderte om jeg skulle bli hjemme i det fine været, men jeg er glad jeg dro. I dag synes jeg du rett og slett var «dritbra», men problemet er at du ikke får 45 minutter til å forklare hva du egentlig står for på TV, sier Moe, som har vært medlem i Ap i 56 år. 

Jakter ny storhetstid 

Valget ble en gedigen nedtur for Arbeiderpartiet. Partiet gjorde sitt nest dårligste valg siden 1924,  og meningsmålingene i 2018 har vært alt annen et oppløftende.

Gharahkhani reiser nå land og strand rundt for å samle et splittet parti rundt en ny innvandringspolitikk - som var den viktigste saken for velgerne i 2017-valget.

Erkefiende Frp var partiet fleste velgere mente hadde den beste innvandringspolitikken. Det vil Gharahkhani nå endre. 

Torsdag var ABC Nyheter med Ap-frontmannen til Jevnaker. 

– Ingen tvil om at det er en utfordring, erkjenner mannen som er satt til å fronte Arbeiderpartiets politikk.

– Velgerne skal se til Ap for de gode svarene

AMBISJONER: Ap skal bli en dominerende stemme, sier Gharahkhani. Foto: Mads Fremstad/ABC Nyheter

Med sekk på ryggen og notatblokk i hånden, skal Gharahkhani lytte til alle i partiet som har noe på hjertet.

– Arbeiderpartiet trenger en helhetlig asyl- og innvandringspolitikk. Velgerne savnet Aps stemme, og nå er målet at vi skal bli en dominerende stemme. Vi skal være det partiet velgerne skal se til for de gode svarene, sier Gharahkhani.

I alt 19 Ap-medlemmer møtte opp for å gi sine innspill til migrasjonsutvalget torsdag kveld.

– Nå er debatten polariserende, og det er Arbeiderpartiets ansvar å samle folket rundt en ny, helhetlig og rettferdig politikk. Det er ikke Frp eller SV som skal legge premissene for vår debatt, sier Gharahkhani og argumenterte for en streng politikk.

– Mister vi kontrollen på grensene, får man mindre støtte i folket på å ta imot flyktninger.

Gikk hardt ut 

Migrasjonsutvalget i Arbeiderpartiet skal i august levere rapporten om hva som skal være partiets nye asyl- og innvandringspolitikk. 

Før sommeren skal Gharahkhanibesøke 17 fylker for å få innspill. 

I januar, før utvalget hadde startet arbeidet, gikk han hardt ut i ABC Nyheter og varslet at han ville se på muligheter for å stramme inn.

– Min ambisjon er at vi skal stå for en streng linje, sa han til ABC Nyheter.

Les hele intervjuet her: – Kan forstå at vi ikke var til å kjenne igjen

Senere på høsten stilte han Frp til veggs i Stortinget, og spurte om Venstres inntreden i regjering ville bety en liberalisering. Kritikerne anklaget han raskt for å være i en strenghetskonkurranse med Frp. 

Internt i partiet har det også murret. 

Les: – Mennesker på flukt må betale for Ap-krisen

– Du gikk hardt ut og sa at dere ville se på mulighetene for å stramme inn. Er du på en reise for å overbevise Ap-grasrota?

– Jeg tenker at mitt mandat er å sørge for at vi tar tak i en av vår tids største utfordringer som er migrasjon. Gjennom reisen vi nå gjør, ser vi at vi trenger en mer realistisk innvandringspolitikk. Det handler om å finne en mer rettferdig asylpolitikk og integreringspolitikk som finner nye løsninger slik at folk kan stå på egne bein pg bli selvforsørgende, sier Ap-toppen til ABC Nyheter.

Bakgrunn: UDI-direktøren: – Dagens asylsystem forutsetter menneskesmugling

– Jeg spurte om du er på en reise for å overbevise den mer liberale delen i partiet?

– Jeg har personlig gitt uttrykk for at jeg ønsker en strengere politikk. Spesielt med tanke på familieetablering, strengere krav til trossamfunn for å få stattstøtte og innsatsen mot sosial kontroll. I tillegg må vi gjøre det vi kan for at førre begir seg ut på de livsfarlige reisene for Middelhavet. Faktum er at de fleste som nå kommer over Middelhavet ikke vil få innvilget asyl. Dagens system er livsfarlig og urettferdig. Der de som har penger til å betale menneskesmuglere klarer å komme seg til Europa og Norge, mens barnafamilier og andre blir værende i flyktningeleirene i åresvis. 

– Men vi skal igjennom prosessen vi gjør, og min rolle er å komme frem til en politikk partiet står sammen om. I et stort folkeparti som Arbeiderpartiet er det uenigheter, men når vi legger frem våre forslag i august kommer det til å være en politikk vi kan stå sammen om langs linjene streng, rettferdig og human, sier Gharahkhani.

– Kan du love en strengere politikk?

– Mitt mål er ikke en liberalisering, men her skal vi bli enige. Vi skal være rettferdige.

– Den store diskusjonene vi nå har er hvordan vi skal ha kontroll på grensene og innvandringen, samtidig som vi skal ta våre internasjonale forpliktelser på alvor, sier Gharahkhani, og legger til at fremtidens løsning er kvoteflyktninger.

Det har også Ap-sjef Jonas Gahr Støre vært tydelig på etter valget.

– Veien for å ta imot mennesker på flukt, må i hovedsak være kvoteflyktninger definert av FN, slo Støre fast på SAMAK-møtet i februar.

Les saken: Støre vil ha en strengere innvandringspolitikk

Aktuelt: – Skjer det, vil Ap igjen være Norges største parti

– Har vært sinte på deg

De nye taktene fra Ap, har gitt reaksjoner fra grasrota i partiet.

Ap-profilen ble tatt vel imot og fikk med seg en gave fra Hadeland Glassverk hjem, men i sekken fikk han også bønn om å fremme en raus asylpolitikk. 

En Ap-veteran mener partier tjener på å være lit rausere:

– Det er vel og bra at vi skal diskutere problemstillinger, men husk verdigrunnlaget vårt. Alle skal med. Jeg synes verdigrunnlaget vårt kommer i bakgrunn, og at vi går rett på problemstillingene, sa veteranen, som ønsker å fjerne ordet streng fra beskrivelsen til Aps asylpolitikk. 

Sentralt sier partiet at de skal ha en «streng, rettferdig og human» asylpolitikk.

Tidligere Ap-ordfører i Jevnaker, Hilde Brørby Fivelsdal, roser Gharahkhani for å ta debatten:

– Noen har vært litt sinte på deg når du har satt ting på spissen. Men jeg har lyst å si at det er bra vi tør å ta debatten. Det er en styrke for vår bevegelse at vi tør å diskutere det som er vanskelig.

Masud Gharakhani fikk råd av tilhørerne. I bakgrunnen tidligere ordfører Hilde Brørby Fivelsdal. Foto: Mads Fremstad/ABC Nyheter

– Andre partier lever av å beskrive probleme

– Det er blitt sånn at man bruker mye tid på å diskutere retorikk. Forskjellen på oss og noen andre partier, jeg skal ikke nevne navn, er at vi ønsker å løse problemene. Vi må beskrive problemene åpne og ærlige, men vi har som mål å løse problemene. Andre partier lever av å beskrive problemene, sier Gharahkhani. 

– Vi skal stå sammen til slutt, sier han til applaus og skryt fra salen. 

– Det er bra vi får reist rundt og fortalt hva vi egentlig mener, det blir ofte satt på spissen i media. 

Aktuelt: Frp: – Arbeiderpartiet kopierer politikken vår

Les også: Ap-talsmann: – Frp er store i kjeften, men viker unna innvandrings-tiltak

– Enighet om at noe må gjøres

– Mener du partiet rives mellom strenghet og oppmykning?

– Folk er samstemte i at vi må tenke nytt. Det jeg er opptatt av som sosialdemokrat, er at Norge skal ta sine internasjonale forpliktelser. Spørsmålet er hvordan vi gjør det mer rettferdig og humant. Partiet ser at migrasjonskrisen i 2015 at systemet forutsetter menneskesmugling og at det er en urettferdighet i at de med mest penger kommer foran i køen, sier Gharahkhani til ABC Nyheter. 

Foto: Mads Fremstad/ABC Nyheter

Søker en «realistisk» politikk

– Du snakker om folkepartiet Ap. Hva er egentlig målet deres?

– Jeg mener at vi skal finne en politikk som er realistisk. Ap historisk sett har stått for den realistiske asylpolitikken. Det handler om at folk skal være trygge og at vi er en dominerende stemme. 

– Hva er deres alternativ til høyresidens asylpolitikk?

– Frp har en urealistisk innvandringspolitikk, og vil alltid ha det. Vi skal ha en politikk vi kan gjennomføre umiddelbart når vi kommer tilbake til regjeringskontorene. Det handler om kombinasjonen av kontroll over innvandringen og tar vår internasjonale forpliktelser gjennom kvoteflyktninger og bistand. 

– Hva mener du er urealistisk i Frps politikk?

– For eksempel vil Frp sier de skal hjelpe dem der de er, men har alltid ønsket å kutte i bistand. I tillegg sier de null flyktninger, men det er ikke å ta et internasjonalt ansvar og der er ikke Arbeiderpartiet. Vi skal fortsatt gi folk mulighet til å søke om asyl ved grensene og vi skal fortsatt stille opp med raus bistand. 

– Hvor trygg er du på at du i august har klar en politikk som partiet er enige om?

– Min jobb er å sørge for noe som er mest mulig omforent, og det har jeg stor tro på at vi skal klare.

SE VIDEO: Støre vil ha ærlige svar på hva som gikk galt

Populært