Landsmøte i Norsk Transportarbeiderforbund:

LO-lederen: – EØS bremser faktisk regjeringen i å liberalisere

SAMLET OG DELT: De som LO-leder Hans-Christian Gabrielsen kaller  venstreside, Marie Sneve Martinussen (Rødt, til venstre), Audun Lysbakken (SV), Sigbjørn Gjelsvik (Sp) og Kjersti Stenseng (Arbeiderpartiet) vil gjerne stå sammen, men får det ikke til på EØS-avtalens påvirkning av norsk arbeidsliv. Les mer Lukk

EØS-avtalen har gitt Transportarbeiderforbundets medlemmer trøbbel på havner og landeveier, men er verken «himmel eller helvete» ifølge LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.

LILLESTRØM (ABC Nyheter): – EØS er verken himmel eller helvete. EØS-avtalen er faktisk en viktig skranke for den borgerlige regjeringen for hva de kan gjøre på arbeidstidsområdet, sa LO-leder Hans-Christian Gabrielsen til Norsk Transportarbeiderforbunds landsmøte, som pågår på Lillestrøm.

Han listet opp regler for skift, arbeidstid og turnusordninger som eksempler på at EØS-avtalen begrenser for hva landets høyreorienterte regjering kunne tenke seg.

– Det er utrolig bittert nå å ikke ha et flertall bestående av partiene på venstresida, sa Gabrielsen, og tenkte ikke bare på problemene med kabotasje, sosial dumping, problemer for havnearbeidere og anbudsutsettelse av jernbanen, men også om neste års forhandlinger om pensjonsordninger.

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.

– Pensjon blir et tungt spørsmål i tariffoppgjøret neste år. Jeg kan si med en gang, at AFP-ordningen alltid har vært, og fortsatt skal være, en avtale mellom partene. Spørsmålet jeg hører fra arbeidsgiversida om å allmenngjøre det, kan de bare glemme, sa LO-lederen.

Les også: Sp reiser sak i Stortinget om EØS-makt i norsk arbeidsliv

Samarbeid til EØS skiller dem ad

Transportarbeiderne hadde invitert de fire partiene på Stortinget som de føler står nærmest seg, til politisk samråd.

Der var Arbeiderpartiet, SV, Rødt og Senterpartiet alle enig i LO-leder Gabrielsens ønske om at venstresiden må samarbeide mot regjeringens politikk.

Men EØS-avtalen splitter dem. I motsetning til de tre andre, fastholdt Arbeiderpartiets partisekretær Kjersti Stenseng at EØS-avtalen er det beste alternativet Norge har for å handle med EU.

– Det er viktig å klare å forene oss i Stortinget om å forbedre arbeidsmiljøloven, få til tiltak mot sosial dumping og flere faste stillinger, sa Ap-sekretær Kjersti Stenseng.

Til dem som mener at Arbeiderpartiet la seg for nær sentrum i valgkampen, sa hun at partiet har klare standpunkter, men også har i ryggmargen ønske om å inngå store, nasjonale forlik.

– Vi skal være klare, men har også en tradisjon for store, gode forlik.

Les også: EØS overkjørte tariffavtale - i strid med LOs vedtak

Fiendtlige partier i mindretall

– Vi må gyve løs på regjeringen, ikke med kompromisser, men klare løsninger. Når EØS-avtalen brukes til å ødelegge fagforeningers rettigheter, som det har skjedd med havnearbeiderne, må vi si nei til Brussel, sa SV-leder Audun Lysbakken.

– Men - det er viktig at flertallet for de tre mest fagforeningsfiendtlige partiene er tapt! la han til.

Dermed går SV inn for å teste ut forslag som kan forbedre arbeidsmiljøloven i Stortinget.

Rødts nestleder Marie Sneve Martinussen kommenterte Transportarbeiderforbundets slagord:

– «Hele veien sammen» er et flott slagord dere har. Men spørsmålet er hvilken vei.

Rødt tilhører sammen med SV og Senterpartiet dem som ønsker å forkaste EØS-avtalen på grunn av uheldige følger for blant annet arbeidslivet.

Senterpartiets nyvalgte stortingsrepresentant Sigbjørn Gjelsvik fortalte at han har brukt to år av sitt liv på å utrede alternativer til EØS-avtalen.

– Én ting er å følge en tydelig linje mot regjeringa i Stortinget. Men vi må også være tydelige og markante i forhold til det som kommer fra EU, sa Gjelsvik.

– Nå har EU for eksempel kommet med et kjempedramatisk forslag om å utvide kabotasjerettighetene, sa han.

Les også: Ap stemte ned forslag om å sikre norske lover og avtaler framfor EØS i norsk arbeidsliv