Nå skal Ap finne ut hvor valgkampen strandet

Embed: Ap-leder Jonas Gahr Støre taler til landsstyremøtet

Se Ap-leder Jonas Gahr Støres tale til landsstyremøtet direkte i vinduet over fra klokken 13.30.

Partileder Jonas Gahr Støre skisserte i sin tale til landsstyremøtet tirsdag noen av spørsmålene Ap må finne svar på når valgnederlaget skal evalueres.

– Håndterte vi rollen som kritikere av regjeringens økonomiske politikk riktig da pilene begynte å peke i riktig retning? Fikk vi godt nok fram hvorfor det er nødvendig å øke fellesskapets inntekter? spurte Støre i sin tale.

Han varslet at partiets evaluering av katastrofevalget skal være åpen og ærlig.

Støre stilte også spørsmål ved om Arbeiderpartiet burde vært med på brede forlik i Stortinget om innvandring, forsvar og politi – fordi reformene ifølge Støre ble dårlig håndtert av regjeringen.

– Vi skulle være en kritisk og konstruktiv opposisjon – var vi for konstruktive? Og var vi godt nok rustet til å stå imot da de dårlige målingene kom? spurte Støre, som også stilte spørsmål ved om ledelsen i partiet levde opp til forventningene.

Les også:Listhaugs spinndoktor takker Arbeiderpartiet: – Kritikken var en gavepakke

– Det er vårt ansvar

Partileder Jonas Gahr Støre skisserte i sin tale til landsstyremøtet tirsdag noen av spørsmålene Ap må finne svar på når valgnederlaget skal evalueres.

Jonas Gahr Støre under landsstyremøtet til Arbeiderpartiet tirsdag. Les mer Lukk

– Det er vårt ansvar å gå inn i det som skjedde, forstå det og gjøre det bedre. Vi skal ikke evaluere for å kjempe 2017-valget på nytt, sa Støre da han åpnet landsstyremøtet tirsdag ettermiddag.

Han understreket at det ble tatt beslutninger underveis som fremsto som riktige da de ble tatt, men som i ettertid ser annerledes ut.

Da det snudde

De neste to dagene skal tillitsvalgte fra hele landet diskutere valgkampen og valgresultatet. Støre ville ikke legge føringer på diskusjonen, men pekte på noen spørsmål han mener må belyses.

– Håndterte vi rollen som kritikere av regjeringens økonomiske politikk riktig da pilene begynte å peke i riktig retning? Fikk vi godt nok fram hvorfor det er nødvendig å øke fellesskapets inntekter? lød Støres oppspill.

Støre stilte også spørsmål ved om Arbeiderpartiet burde vært med på brede forlik i Stortinget om innvandring, forsvar og politi – fordi reformene ifølge Støre ble dårlig håndtert av regjeringen.

– Vi skulle være en kritisk og konstruktiv opposisjon – var vi for konstruktive? spurte han.

Egen rolle

– Var vi godt nok rustet til å stå imot da de dårlige målingene kom? spurte Støre, som også stilte spørsmål ved om ledelsen i partiet levde opp til forventningene.

Han inviterte til diskusjon om sine egne harde utfall mot statsminister Erna Solberg (H) og hennes lederevner.

– Men valgkamp handler ikke bare om det som er lurt, og jeg er dypt bekymret for at Fremskrittspartiets retorikk og politikk fører til et kaldere samfunn og større forskjeller. Når det skjer, kan ikke jeg bare sitte med hendene i fanget, sa Støre.

Ny politikk

I tillegg til evalueringen skal Ap i gang med å utvikle ny politikk og utnytte mulighetene i et nytt storting til å danne alternative flertall.

– Regjeringen har ikke lenger flertall bare med Venstre, noe som åpner for flere muligheter for oss til å danne alternative flertall. Det gir oss muligheter som vi skylder velgerne å prøve å få gjennomslag for, sa Støre.

Jonas Gahr Støre holdt tirsdag tale for landsstyret i Arbeiderpartiet om den politiske situasjonen etter valget. Foto: Pernille Nielsen / NTB scanpix Les mer Lukk

Takket for innsatsen

Han benyttet også anledningen til å takke de tillitsvalgte for innsatsen i valgkampen.

– Ap gjennomførte nok en gang en grasrotkampanje som vi kan være stolte av. Det inspirerte og rørte meg hvordan partifeller sto opp for hverandre og for politikken. Vi viste at Ap kan stå på selv om det blåser nordavind fra alle kanter. Det er jeg stolt av og rørt av. Så kan vi enes om at valgresultatet ble en stor skuffelse. Vi greide ikke å skape nytt flertall, og Ap gjorde et svakt valgresultat, sa Støre.

Han minnet om at 800.001 velgere stemte på Ap, at de fortsatt er landets største parti og han trøstet seg med at partiet vant to av tre valg, skolevalget og barnevalget gikk Aps vei.

– Det gir meg inspirasjon, sa han.

– Ingen sorgprosess

Arbeiderpartiets dårlige valgresultat var tema når landsstyret møttes i Oslo tirsdag ettermiddag.

– Jeg venter en ærlig tilbakemelding. Det er ingen sorgprosess, vi skal lære av det som skjedde og så komme oss videre, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre til NRK.

Partilederens åpningstale til landsstyret holdes for åpne dører klokken 13.30 tirsdag. Deretter starter den interne prosessen der tillitsvalgte fra hele landet skal si sitt om alt fra sentrumsflørt til valgløfter om skatteøkninger og «den store historien» om arbeidsledighetsspøkelset som velgerne ikke kjente seg igjen i.

Les også:Støre skal ha åpnet for at Giske overtar som finanspolitisk talsperson for Marthinsen

Spør medlemmene

Tirsdag våknet også 55.000 Ap-medlemmer til en spørreundersøkelse i innboksen med invitasjon om å bidra til evalueringen av valgkampen og valget.

Undersøkelsen innledes med spørsmål om hva som var den viktigste årsaken til Aps sviktende oppslutning og hva som kunne vært gjort annerledes i valgkampen.

Stortingsvalget 2017 var Arbeiderpartiets svakeste i opposisjon siden krigen. Valgresultatet på 27,4 prosent var hele 10 prosentpoeng under oppslutningen på meningsmålingene ved årsskiftet, stortingsgruppa ble redusert fra 55 til 49 representanter og drømmen om et regjeringsskifte ble lagt i grus.

Les også:Valgforsker om Ap-svikt: – Det som skjer, er på mange måter det verste som kan skje

Støre fikk flest strykninger i Oslo

Sentrumsflørt

Medlemmene blir også spurt om hvilke partier Ap kan og ikke kan samarbeide med i regjering. Alternativene er Rødt, SV, Sp, MDG, Venstre og KrF.

Flere i Ap og fagbevegelsen har reagert negativt på det de oppfattet som en invitasjon til samarbeid med KrF og Venstre. Støre sier til Politisk kvarter at budskapet om at Ap ønsket å danne regjering med Senterpartiet og SV, var tydelig.

– Det var helt klart for alle at et regjeringssamarbeid med Venstre var helt uaktuelt. KrF var et mer genuint åpent parti. Men handlet det om å vippe et flertall, skulle vi heller ikke lukke døren mot sentrum, sier han.

Les også:Ap-veteran mener Støre ble utsatt for grov hets i valgkampen

Skremt av skatteløfte

Det mektige LO-sekretariatet diskuterte Aps valgkamp mandag. Ifølge Aftenposten er signalene fra forbundslederne skuffelse over at skatt, sysselsetting og arbeidslivspolitikk ikke fikk en mer sentral plass i valgkampen.

Det avisen omtaler som sentrale kilder i LO sier at valgløftet om å øke skattene med 15 milliarder kroner ble misforstått eller ikke nådde fram. Mange «vanlige arbeidere» skal ikke ha fått med seg budskapet om at alle med inntekter under 600.000 kroner ville få en moderat skattelettelse.

Les også:Støre vil ha ærlige svar om hva som gikk galt

Svikt i distriktene

Tidligere Ap-nestleder Helga Pedersen løfter distriktspolitikken som en mulig årsak. Til Klassekampen sier hun at misnøyen med regjeringen ble kanalisert til Senterpartiet. Ap klarte ikke å utvikle et tydelig nok alternativ, mener hun.

Sammenlignet med 2013-valget gikk Ap tilbake 3,5 prosentpoeng. Men resultatet var særlig dårlig i Nord-Norge. Ap falt 7,9 prosentpoeng til 32 prosent i Finnmark. I Troms falt de 7,1 prosentpoeng til 24 prosent. Verst var det imidlertid i Nordland, der partiet bare fikk 26 prosent, en nedgang på hele 9 prosentpoeng.

Les også:Støre: Jeg er hundre prosent klar på at jeg fortsetter som Ap-leder

Kamp om posisjoner

Samtidig med at Ap for alvor tar fatt på selvransakelsen etter valgnederlaget, brygger det opp til kamp om viktige posisjoner i stortingsgruppa for den kommende perioden.

Ifølge VG skal Støre ha bedt finanspolitisk talsperson Marianne Marthinsen om å rydde plass for nestleder Trond Giske, noe både Marthinsen og andre nestleder Hadia Tajik skal være negative til.

Valgkomiteen som skal legge kabalen for partiets stortingsgruppe har sitt første møte tirsdag morgen. Støre sier til NRK at det er naturlig med diskusjoner om hvordan laget skal settes sammen, men at han opplever at Ap «er et veldig samlet parti».

– Nå skal våre 49 stortingsrepresentanter fordele ansvar. Alle har meldt inn hvor de ønsker å være, og den kabalen skal vi begynne å legge, sier partilederen.

Les også:SV: – Støre flørtet med for mange