Trond Giske: – Åpenbart at Erna ikke lenger er sjefen

Nestleder Trond Giske i Arbeiderpartiet utenfor Arbeiderpartiets valgstand på Youngstorget. Les mer Lukk

YOUNGSTORGET (ABC NYHETER): Ap-nestleder Trond Giske mener Erna Solberg har mistet kontrollen på borgerlig side. – Det er ingen som bryr seg om det hun sier, mener Giske. På mandag tror han mange vil få seg en overraskelse. 

Arbeiderpartiet har rast på meningsmålingene de siste månedene.

Det har blitt et problem for partiet at de må snakke mer om målinger enn egen politikk, innrømmer Ap-nestleder Trond Giske.

Han fastholder at partiet har vinnersakene, men hevder Høyre forsøker å viske ut forskjellene mellom partiene.

– Mindre forskjeller er en vinnersak. Det å minske forskjellene og sørge for at alle får utdanning, arbeid og godt helsetilbud, treffer rett i hjertet på folk. Å si nei til skattekutt og heller bruke penger på eldreomsorg og skole, tror jeg 80 prosent er enig i. Så er det en valgkamp som er mer preget av meningsmålinger enn saker, og da kan det bli tyngre å få ut budskapet. Men vi må ikke glemme at vi har en stor grasrot-operasjon som går direkte til folk, sier Giske til ABC Nyheter.

Skal få velgerne ned fra gjerdet

ABC Nyheter møter Giske på Youngstorget fem dager før Arbeiderpartiet får svar på om de vil gjøre sitt nest dårligste valg siden 1924.

Og for velgerne som fortsatt sitter på gjerdet, over 900.000, ifølge NTB, så er Trond Giske sitt budskap klart:

– Det er en forskjell på om Erna Solberg eller Jonas Gahr Støre blir statsminster.

Han tror tidligere Ap-velgere på gjerdet, kan redde partiet fra et historisk dårlig valg.

Bakgrunnstall gjengitt av NRK viser at det er blitt flere usikre velgere i løpet av valgkampen. Så mange som rundt 165.000 Ap-velgere fra 2013 er usikre på hva de skal stemme.

– Vi veit at Arbeiderpartiet alltid mobiliserer før valg, vi har en enorm evne til å mobilisere. Mange kommer til å bli overrasket på valgdagen, sier Giske

– 30 prosent er realistisk?

– Ja, jeg mener 30 prosent er realistisk og mulig.

Bakgrunn:– Svakt lederskap av Solberg, sier Støre om Listhaug-bråket

– Erna er ikke lenger sjefen

Den siste tiden har partileder Jonas Gahr Støre kjørt hardt på at «Norge er blitt et kaldere samfunn med Erna Solberg ved roret».

Giske mener Høyre har forandret seg mye.

Statsminister Erna Solberg bokser under besøket på Energiverket i Kristiansand, men i regjeringen har hun mistet kontrollen, hevder Trond Giske. Les mer Lukk

– Før var Høyre en god alliert i kampen mot høyrepopulismen, når krefter spilte på fremmedfrykt så brukte Høyre å stille opp. Nå protesterer ikke Høyre lenger når svake grupper blir angrepet, nå stiller de opp når de som sprer frykt blir angrepet. Det er blitt viktigere for Høyre å forsvare de som sprer frykt enn de som blir utsatt for det. Det har skjedd i løpet av disse fire årene med en blå regjering. Høyre tillater mye mer enn de ville gjort før. Det er en kalkulert beregning av at det må til for å få flertall, men det er når det anstendige Høyre slipper til ytre-høyre at ytre-høyre får makt og kan spre sitt budskap, sier Giske.

Ap-nestlederen mener Erna Solberg har abdisert som sjef for regjeringen.

– Det er en lederoppgave å ta vare på Norge, og at fellesskapen og tilliten som finnes i det norske samfunnet ikke brytes ned, og det er Erna Solberg som bestemmer hvilke grenser som er for deres opptredener. Men nå er det ingen grenser. Statsrådene gjør som de vil, også sier Erna Solberg i etterkant at «jeg ville kanskje ikke uttrykt meg sånn». Det er åpenbart at Erna ikke lenger er sjefen.

– Hva legger du i det?

– Hun sier gang på gang at «jeg ville ikke uttrykt meg sånn», men det er jo ingen som bryr seg. Statsrådene gjør akkurat som de vil, Erna Solberg setter jo ingen grenser og det er vel fordi man veit det skaffer stemmer, sier Giske.

Høyre: – Giske synes å ha gått helt i svart

– Når jeg leser uttalene til Giske, blir jeg litt overrasket. Her har vi en politiker som synes å ha gått helt i svart. Det har ikke jeg, sier Henrik Asheim som mener Arbeiderpartiet har sluttet å snakke om politikk:

– Etter at Ap opplevde fallende meningsmålinger, så har Arbeiderpartiet sluttet å snakke om politikk. I stedet prøver Ap å skremme velgerne fra å stemme Høyre. Svartmalingen fra Giske og hans gjeng synes ingen ende å ta.

Henrik Asheim (H) mener Arbeiderpartiet har sluttet å snakke om politikk. Les mer Lukk

Asheim mener at Erna Solberg fortsatt er populær.

– De fleste ser at hun styrer trygt, og er en populær statsminister for alle. Det er nok også grunnen til at flertallet av velgerne foretrekker henne fremfor Jonas Gahr Støre i fire nye år, sier stortingsrepresentanten.

Han avviser at Norge er blitt et kaldere samfunn.

– Norge er ikke et kaldt samfunn styrt av høyrepopulister. Vi bryr oss om hverandre i Norge.

Asheim mener valget handler om Norge skal fortsette med en politikk som virker.

– I Norge ser vi at sykehuskøene går ned. Elevene lærer mer i skolen. Arbeidsledigheten går ned etter oljeprisfallet. Og Norge har de siste årene blitt kåret til verdens lykkeligste land. Valget handler nå om vi skal fortsette med en politik som virker. Eller om Norge skal styres av en regjering som går til valg kun på å kritisere andre partier.

Les mer:– Politikerne forstår ikke verdi-begrepet

Bakgrunn: Valgforsker om Ap-krise: – Det som skjer, er det verste som kan skje

Giske med Ernas «versting-liste»

Med seg i intervjuet med ABC Nyheter har Giske med en liste han mener viser at valget er et retningsvalg.

– Det er en liste over en del områder som har gått i helt feil retning, og noen solide løftebrudd og viser at regjeringen har satt rekord på områder man lovte å gjøre noe helt annerledes, sier han.

Trond Giske sin «Ernas rekorder»-liste  

Rekordmange byråkrater. Ifølge tall fra TV 2 i 2015 ansatte Solberg-regjeringen dobbelt så mange byråkrater enn det det som ble ansatt under de rødgrønne.

Rekordmange fattige barn.

Rekordmange unge uføre, ifølge tall fra NAV.

Rekordmange arbeidsledige sammenlignet med snittet de siste 20 årene, ifølge NRKs faktasjekk.

Rekordmange bomstasjoner.

Rekordstor avgiftningsøkning for en regjering i snitt per år, ifølge E24.

Rekordmange på sosialhjelp siden 2004, ifølge SSB.

– Mye av det er veldig alvorlig, som at man har rekordmange fattige barn som vokser opp i lavinntekstfamilier og at det aldri er så mange under 30 år som er blitt varig uføre. Listen viser at det er behov for et retningsskifte, sier Giske.

Han ønsker et fokus på at det er en forskjell på om Høyre og Arbeiderpartiet kommer i regjering.

– Arbeiderpartiet har en mye mer aktiv politikk mot forskjeller i samfunnet. Skattekutt er en viktig del av Ernas valgkamp, det øker forskjellene. Vi ønsker å bruke skattepenger på å finansiere velferd, sier Ap-nestlederen som mener Erna Solberg forsøker å skjule skattekutt til de rikeste i valgkampen.

– Det er nøyaktig det samme hun gjorde før valget i 2013. Solberg sa skattekutt var ikke det viktigste, realiteten er at Solberg har gitt 160 ganger mer i skattekutt til Norges rikeste. Hun veit at skattekutt til de rikeste ikke er populært, så hun demper det i valgkampen, men når Høyre lager budsjett er det det hun velger.

– Jonas vil ha mer penger å rutte med for å holde løftene sine. Jeg tror Høyre og Frp vil mye bra, men de velger skattekutt, legger Giske til.

Bakgrunn: Formuesskatten til Norges rikeste halveres i Ernas plan

Les også:NHO: Nullskatteytere er en myte

Bakgrunn:Valgforsker om Ap-krise: – Det som skjer, er det verste som kan skje

– Ønsker et skifte så intenst at dem har gått lenger til venstre enn oss

Flere politiske kommentatorer har pekt på at Ap har bommet med sin fortelling om situasjonen i Norge.

«Arbeidsledighetskrisen og svak kommuneøkonomi har vært Aps regjeringskritikk i trontaledebatter denne perioden. Budskapet bærer ikke som gjenkjennelige og troverdig valgkampkritikk.» skrev NRKs Lars Nehru Sand.

– Man ser det går nedover på meningsmålingene for Ap, SV og Rødt går opp. De partiene har også gått til valg på å minske forskjellene. Tror man ikke på fortellingen til Ap?

– For det første er det mange som sitter på gjerdet, og jeg tror veldig mange vil ha et skifte. Veldig mange vil så intenst ha et skifte at dem har gått lenger til venstre enn oss, du ser for eksempel på skolevalgene at vi gjør det egentlig veldig bra, men de partiene enda lenger til venstre øker enda mer. Og jeg tror det er en del som sitter på gjerdet fordi de ikke vet hvilket av partiene som vil ha et skifte, som de skal stemme på. Vi mener at det er viktig at Arbeiderpartiet blir store, men er glade for at det er flertall for et skifte, svarer Giske.

Trond Giske mener Høyre forsøker å viske ut forskjellene. Les mer Lukk

– Har dere vært tydelige nok på forskjellen mellom dere og Høyre?

– Vi har vært tydelige, men Høyre forsøker å viske ut skillene og forsøker å si at det er markedet som avgjør. Men vi tror at politikk fungerer, og at vi kan unngå at så mange blir arbeidsledige selv om oljeprisen faller, eller at så mange unge blir uføre. Vi vet at over halvparten at unge som blir uføre blir det av psykiske årsaker, det er mulig å forebygge hvis du setter inn tiltakene tidlig.

– Er det vanskelig å drive valgkamp på økte skatter og sysselsettingsandel?

– Nei, jeg tror at folk kjenner på at skjønnmalingen til regjeringen med «at nå går det så utrolig godt», den kjenner ikke folk seg igjen i. Fordi veldig mange av de som har kommet ut av arbeidsledighetskøen, har gått ut av arbeidsmarkedet og sluttet å søke på jobb. Når Erna Solberg sier krise er over, er det veldig mange som ikke kjenner seg igjen i det.

– Man kan vel si at krise-følelsen har blitt dempet i valgkampen ettersom arbeidsledigheten igjen stiger?

– Forsøket til Høyre er å si at nå går alt så bra, og det er mye som går godt i Norge. Vår bekymring er at hvis vi begynner å nærme oss at bare seks av ti er i jobb, så blir det utrolig lite velferd og velstand av det. Sysselsettingsandelen har vært rekordlav under regjeringen, og det er alvorlig.

– Har Høyre lykkes bedre med sin fortelling av situasjonen i Norge?

– Nå er vi fem dager unna valget, så det kan vi evaluere etter valget.

Les også: Folk flest mener «rikingene» bør skatte mer

Les også:Ap-veteraner hjelper Jonas

Embed: Arbeiderpartiet