Kamp om fordeling av asylsøkere i EU:

Ungarns utenriksminister: –  EU-domstolen lar politikken voldta EU-retten

OPPRØRENDE: – EU-domstolens avgjørelse er opprørende, uansvarlig og setter Europas framtid i fare, sa Ungarns utenriks- og handelsminister Péter Szijárto (til venstre) og justisminister Lászlo Trocsányi onsdag. Les mer Lukk

– Det er nå det virkelige slaget skal stå, erklærte den ungarske regjeringen da EU-domstolen avviste kravet om at EU-land selv skal få bestemme hvor mange og hvilke asylsøkere de skal ta imot.

– Opprørende og uansvarlig.

Det er den ungarske regjeringens syn på EU-domstolens avgjørelse i rettsaken om obligatorisk mottak av kvoter av asylsøkere, heter det i en melding fra utenriksminister Péter Szijárto og justisminister Lászlo Trocsányi - under tittelen

«Det virkelige slaget starter nå».

Slovakia og Ungarn gikk til EU-domstolen med krav om å oppheve et vedtak i EUs ministerråd om å fordele asylsøkere fra Italia og Hellas etter kvoter bestemt av EU for hvert enkelt land.

I en avgjørelse onsdag slo domstolen fast at vedtaket er lovlig fattet, selv om det ikke var enstemmig.

– Ungarn vil bruke alle juridiske midler som er tilgjengelig, for å forhindre bosetting av personer som det ungarske folk ikke ønsker, erklærte utenriksministeren - uten å presisere hvilke midler det skulle være etter at dom er falt i plenum i EU-domstolen.

Slovakias statsminister Robert Fico sier ifølge NTB at landet vil føye seg etter dommen.

Les: Slovakia og Ungarn tapte sak om migrantkvoter i EU-domstolen

– Politisk voldtekt

EU besluttet som følge av migrantkrisen i 2015 å flytte 120.000 migranter fra disse to landene og fordele dem på kvoter fastsatt i Brussel for de øvrige EU-landene i løpet av to år.

DÅRLIG DAG: Statsminister Viktor Orbán fikk EU-domstolen i fleisen onsdag. Les mer Lukk

Dette motsatte Slovakia og Ungarn på prinsipielt grunnlag, idet de mener at EU ikke har myndighet til å pålegge dem hvor mange migranter, og hvem, et land skal ta imot.

Ifølge utenriksministeren setter dommen i fare hele Europas framtid og sikkerhet, og er et angrep på europeiske nasjoner. Han mener dommen er politisk styrt.

– Politikken har voldtatt europeisk rett, sa Szijárto på en pressekonferanse i Budapest onsdag formiddag.

Les også:Justisminister Trócsányi: – At det i det hele tatt finnes et Ungarn, er et under

– Styrker kommisjonen, svekker statene

– Vi står foran nye rettsstrider, varslet justisminister Lászlo Trocsányi på pressekonferansen.

Han sa at EU-domstolen med sin dom fastslår at det går an å sette Unionens traktater til side.

Ifølge Trocsányi, som i vår besøkte justis- og beredskapsminister Per-Willy Amundsen, har dommen forrykket balansen mellom EUs organer. EU-kommisjonen (som forslaget kom fra) styrkes, ministerrådet og EU-parlamentet svekkes.

– Domstolens vurdering er ikke overbevisende og tjener til å støtte oppunder «europeisk mainstream», sa justisministeren.

Les også: Orbán: – Europas historie skal ikke skrives i imperiers hovedkvarterer