Pew Research Institute:

EU-borgere vil ha nasjonal kontroll med migrasjon og handel

MIGRANTER TIL EU: Migranter om bord på skipet Vos Hestia er på vei til Italia 20. juni etter å ha blitt reddet i Middelhavet. Hvem skal avgjøre deres skjebne? Les mer Lukk

Et stort flertall i ni EU-land, blant dem Sverige, ønsker at nasjonale myndigheter, og ikke EU, bør avgjøre spørsmål om immigrasjon utenfra, fri flyt av arbeidskraft og handel.

Det går fram av en omfattende undersøkelse gjennomført av den amerikanske tenketanken Pew Research Institute 15. juni.

Regjeringene i Ungarn, Slovakia og Polen har fått mye pepper for å nekte EU å bestemme hvor mange flyktninger som skal utplasseres i de enkelte EU-landene.

Men flertallet av befolkningene i samtlige ni land er enige med den omstridte ungarske statsministeren, Viktor Orbán: Deres egen regjering, ikke EU, skal ha avgjørelsen i spørsmål om innvandring fra land utenom EU:

Ungarn (82 prosent), Polen (77), Frankrike (75), Tyskland (75), Nederland (74), Hellas (70), Sverige (70), Spania (62) og Italia (54).

Håndteringen av flyktningene som strømmer til Europa, blir ett av de viktige punktene på EU-toppmøtet som åpner i Brussel i morgen.

Forut for det, har EU-kommisjonen varslet at de reiser sak mot Tsjekkia, Ungarn og Polen fordi de nekter å følge opp vedtak om fordeling av asylsøkere som befinner seg i Italia og Hellas.

Les også: Norsk EU-professor: – EU kan avgjøre

Vil ha styring med EU-frihet

Oppsiktsvekkende er det at befolkningene som er spurt i disse ni landene, er motstandere av ett av EUs fundamenter: Fri flyt av arbeidskraft.

Flertall varierende fra 55 prosent (i Spania og Italia) til 71 prosent (Frankrike og Polen) mener de nasjonale regjeringene bør ha myndighet over innvandring fra andre EU-land.

Les også: Ungarsk folkeavstemning utfordrer vårt demokratisyn

Vil avgjøre handelsavtaler også

Befolkningene er også skeptiske i denne globaliseringens tidsalder, til at Brussel skal avgjøre handelsavtaler som gjelder for alle EU-land.

Flertallet av folk i Tyskland, Nederland og Italia mener det er riktig at EU forhandler handelsavtaler. De andre er delt på midten eller motstandere av det.

I motsetning til Norge, som har en egen stemme i organer som WTO (Verdens handelsorganisasjon), er det EU-kommisjonen som forhandler der på vegne av unionsmedlemmene.

Regjeringene har en indirekte innflytelse ved at de kan ha rådsmøter underveis der de vedtar mandat for kommisjonen.

Det samme gjelder i FN, der ABC Nyheter har opplevd under FN-forhandlinger at diplomater fra andre nordiske land har bedt Norge ta opp bestemte saker som flertallet i EU har forhindret på vegne av dem.

Saken har tidligere vært omtalt på steigan.no.