Budsjettdrama på kokepunktet

Statsministeren blir hjemme for å fortsette budsjettforhandlingene. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Les mer Lukk

Partiene på borgerlig side løper fra det ene krisemøtet til det andre, men pessimismen råder med tanke på å få til en budsjettavtale.

Venstre satte tirsdag ettermiddag opp sperrebånd for å holde pågående journalister på armlengdes avstand fra kontoret til partileder Trine Skei Grande på Stortinget. Hun vurderer å bryte budsjettforhandlingene, men partiet har ennå ikke fattet en avgjørelse.

– Vi har ikke noen konklusjon nå. Det kommer vi sikkert til å få i løpet av dagen. Vi jobber for å få klarlagt hva som egentlig er forandret fra i går kveld, og det virker ikke som det er særlig mye, sa Grande etter et møte i stortingsgruppen tirsdag.

Hun sier det er «soleklart» at Venstre ikke er tilfreds med innspillene som kom fra regjeringen under møtet i statsministerboligen mandag og holder muligheten åpen for å bryte forhandlingene.

– Det er et alternativ, ja, sier hun.

Les også: Budsjettkrisen: – Ingen nye forslag på bordet

– Kritisk fase

KrF-leder Knut Arild Hareide understreker at forhandlingene er inne i en kritisk fase.

– Det er fortsatt håp om enighet, men vi er på overtid av overtiden, sa han etter et møte med egen partiledelse tirsdag.

KrF-lederen gjentok at forhandlingsmøtet hos statsminister Erna Solberg (H) mandag ikke ga den framdriften partiet hadde ønsket.

– Nå har vi fått nye innspill fra regjeringen som vi vurderer. Men jeg er mer usikker på om vi får til en enighet enn noen gang i denne prosessen, sier Hareide.

Både Venstre og KrF drev intens møtevirksomhet gjennom tirsdagen.

Samtidig skulle Fremskrittspartiet ha et landsstyremøte på telefon klokken 16 tirsdag. Statsbudsjettet for 2017 er tema for møtet.

Erna Solberg avlyste tidligere tirsdag sin reise til Nord-Trøndelag, ettersom budsjettforhandlingene går inn i en stadig mer kritisk fase og mandagens finansdebatt nærmer seg med stormskritt.

Da skal Stortinget vedta rammene for neste års statsbudsjett.

Les også: Fylkesleder: – Venstre krever altfor mye. Nå får de ikke mer!

«Ekstremt krevende»

Mandag kveld gikk de fire partilederne på borgerlig side fra hverandre etter nok et møte hos statsministeren som ble avsluttet uten enighet. Det var to skuffede sentrumsledere som møtte pressen utenfor statsministerboligen. En avtale framsto like fjern som før.

Grande gjentok kritikken mot regjeringens ultimatum om bilpakken, som hun og Hareide mener har gjort forhandlingene «ekstremt krevende».

Regjeringen trenger i utgangspunktet bare stemmene til ett av samarbeidspartiene for å få budsjettet gjennom i Stortinget mandag 5. desember. Til nå har Venstre og KrF stått skulder ved skulder.

Dersom KrF i siste sving skulle bryte denne alliansen og stemme sammen med regjeringspartiene, må beslutningen forankres i partiets landsstyre.

Les også:

Frp hasteinnkaller til ekstraordinært landsstyremøte

Statsministeren hjem til budsjettinnspurt

Hareide: – Vi er på overtid av overtiden