Regjeringen i krisemøte om budsjett

Your browser doesn't support HTML5 video.

Regjeringen i krisemøte om budsjett
Statsminister Erna Solberg (H) drøftet i nesten fire timer mandag kveld den fastlåste budsjettstriden med partiledelsen i Høyre og Frp. Venstre og KrF var ikke til stede.

Regjeringspartiene diskuterte de grønne innspillene som kom fra Venstre i helgen og krav som KrF fremsatte etter sitt gruppemøte mandag, etter det NTB forstår.

Høyre og Frp jobbet mandag kveld for fullt med å komme med en tilbakemelding til samarbeidspartiene og håper å den klar tirsdag, sies det.

Verken Frp-leder og finansminister Siv Jensen eller partiets nestleder Per Sandberg ville si noe som helst da de kom til statsministerboligen.

– Det er bare politikk det handler om, alt ordner seg til jul! sa Sandberg da han forlot møtet, hvor også Høyre-nestlederne Bent Høie og Jan Tore Sanner og finanspolitikerne Svein Flåtten (H) og Hans Andreas Limi (Frp) var til stede.

Det var tidligere mandag ventet at de fire samarbeidspartiene ville samles for å forhandle videre. Så kom kontrabeskjeden: Venstre og KrF skulle likevel ikke være med.

Det er sannsynlig med et nytt forhandlingsmøte tirsdag.

Les også: Budsjettforhandlingene ikke i mål innen fristen

Bilpakken

Det er klimaopplegget i budsjettet som volder størst hodebry, ikke minst regjeringens såkalte bilpakke.

Pakken innebærer noe skjerpede bensin- og dieselavgifter, men samtidig bompengekutt, økt pendlerfradrag og redusert årsavgift for fossilbiler.

Høyre skal ha lagt fram pakken sammen med Frp allerede før budsjettet kom for å unngå å måtte kjempe mot Frp og Venstre på to fronter i selve budsjettforhandlingene.

Men Venstre har stått hardt på at endringer i bilpakken er sentralt for å få ned norske klimautslipp.

Etter det NRK forstår, jobbet derfor Solberg mandag med å få regjeringskollega Frp med på å åpne pakken. Samtidig skal Høyre jobbe for å få Venstre til å fire på sine krav.

NTB har ikke selv fått bekreftet disse opplysningene.

Frp har tidligere i forhandlingene avvist alle forsøk på å endre opplegget.

Les også: Regjeringens statsbudsjett sikrer ikke Stortingets klimaforlik

Kravlister

Venstre spilte lørdag inn en rekke forslag for å gjøre budsjettet grønnere.

Ett viktig grep var å fjerne store deler av regjeringens foreslåtte økning av bensinavgiften og i stedet legge den på diesel. Det betyr at dieselavgiften vil øke noe, men «vesentlig nærmere 50 øre enn 1 krone», etter det NTB forstår.

Kilder nær forhandlingene peker på at alt som foreslås av økninger, i for eksempel CO2-avgiften, skal kompenseres tilbake til bilister og næringsliv.

Før helgen hadde regjeringen lagt på bordet nær tre milliarder kroner ekstra til kollektivtrafikk, jernbane og miljøteknologi, men dette skal ikke ha vært nok for Venstre.

Les også: Solberg erkjenner trøblete høst

Samtidig fremmet KrF mandag en rekke forslag til regjeringspartiene i forkant av nye forhandlinger, får NTB opplyst. Venstre skal ikke ha vært kjent med denne listen.

– Etter vårt gruppemøte i dag har vi sendt dem flere ting som vi ber dem spesifikt om å se på, sa partileder Knut Arild Hareide til VG.

Han holdt fast ved at en budsjettavtale med regjeringen må omfatte begge samarbeidspartiene.