Porosjenko raser mot Putin – toner ned fredshåp

Russlands president Vladimir Putin har takket ja til en invitasjon fra Tysklands statsminister Angela Merkel, om å komme til Berlin onsdag for å diskutere konflikten i Øst-Ukraina. Foto: Reuters / NTB scanpix Les mer Lukk

Over 9.000 mennesker er drept i Ukrainas blodige konflikt. I Oslo kunngjorde landets president nye fredssamtaler, men han har lave forventninger.

– Jeg er optimistisk med tanke på Ukrainas fremtid, men dessverre ikke så optimistisk med tanke på møtet i morgen, sa president Petro Porosjenko etter et møte med statsminister Erna Solberg (H) tirsdag.

– La oss ikke skru opp forventningene, anmodet han.

Møtet han sikter til, finner sted i Berlin onsdag. Der møter Porosjenko Tysklands statsminister Angela Merkel og Frankrikes president François Hollande. Senere samme kveld møter de tre Russlands president Vladimir Putin.

Porosjenkos budskap til sin russiske kollega kan vanskelig misforstås:

– Jeg mener de må trekke sine soldater tilbake fra våre landområder og slutte med sin aggressive fremferd i Ukraina, som er et uavhengig, europeisk land, sier han til NTB.

– Jeg vil understreke at vi ikke bare kjemper for vår frihet og vårt demokrati, men også for europeisk frihet og demokrati, understreker presidenten.

Les også: Russland: – Forholdet til USA er det dårligste på flere tiår

Ukrainas president Petro Porosjenko (t.v.) brukte pressekonferansen han holdt sammen med statsminister Erna Solberg (H) til å rette skarp kritikk mot Russlands president Vladimir Putin. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Les mer Lukk

Nevnte ikke Krim

Solberg understreket at hun er bekymret over «manglende sikkerhet i Donbass», området i Øst-Ukraina hvor prorussiske separatister kontrollerer store landområder.

– Uten en fungerende våpenhvile er det vanskelig å se for seg en politisk fremforhandlet løsning, sa hun, og ba om at «Minsk-avtalen må gjennomføres av alle parter».

– Vi oppfordrer særlig Russland til å gjennomføre sin del av avtalen og vise vilje til å bidra til en politisk og fredelig løsning.

Les også: Sinnet mot russerne vokser i EU

Uten å nevne den russisk-annekterte Krim-halvøya spesifikt i sin uttalelse , varslet Solberg støtte til Ukraina:

– Jeg har bekreftet Norges støtte til Ukrainas uavhengighet og territorielle integritet, innen landets internasjonalt anerkjente grenser.

Porosjenko takket Norge for støtten:

– Jeg setter stor pris på at Norge, sammen med Ukraina, har sagt at dette er russisk aggresjon mot Ukraina i det 21. århundre i hjertet av Europa. Det er fullstendig uakseptabelt.

Les også: Vil ikke utelukke russisk invasjon

Peker på Putin

Porosjenko understreket hva som må til fra Russlands side for å oppfylle fredsplanen fra Minsk: våpenhvile, tilbaketrekking av tunge våpen, uhindret adgang for observatørene, løslatelse av alle gisler og «tilbaketrekking av okkupasjonsstyrker».

– Ukraina har implementert 95 prosent av den politiske pakken. Russland har implementert 0 prosent av sikkerhetspakken, sa han.

– Fred i Europa avhenger bare av Putin, la Porosjenko til.

Les også: Godkjenner milliardhjelp til Ukraina

Han avviste samtidig at Ukraina ikke har oppfylt sin del av avtalen, blant annet å få på plass en lov som gir de omstridte områdene i øst spesialstatus.

– Den eneste betingelsen for at denne loven skal bli iverksatt, er frie og rettferdige lokalvalg i Donbass-regionen. Men jeg kan ikke forestille meg hvordan vi skal kunne holde valg med russiske soldater til stede, sa Porosjenko.

Hans offisielle besøk i Norge var det første fra et ukrainsk statsoverhode og omfattet audiens hos kong Harald og dronning Sonja.

Les også:

Amerikanske soldater stasjoneres på Værnes - flere partier reagerer

Ap-støtte til USA-soldater plassert i Norge

Slik kan Russland invadere Sverige på få timer