Walesa: – Tyskland burde lede et nytt EU

Nobelprisvinner Lech Walesa. Her fotografert i 2005. Illustrasjonsfoto: Knut Falch (NTB scanpix) Les mer Lukk

Om britene melder seg ut av EU, mener den tidligere polske presidenten Lech Walesa at organisasjonen burde reformeres eller bygges opp på nytt- og ledes av Tyskland.

Hvem er Lech Walesa?  

Lech Walesa, eller Lech Wałęsa som han skriver det på polsk, ble verdensberømt som fagforeningsleder i Gdansk i Polen på 70- og 80-tallet. Der ledet han streiker og ble i 1990 leder for den opprørske fagbevegelsen Solidaritet under diktaturet i Polen.

Ved innføringen av unntakstilstand 13. desember 1981 ble Lech Wałęsa arrestert sammen med andre fagforeningsledere. Han ble løslatt i november 1982. I 1983 ble han tildelt Nobels Fredspris og ble symbol for det gryende opprøret i Østblokk-landene. Hans kone Danuta kom til Oslo og fikk den overrakt.

I Norge ble organisasjonen Solidaritet Norge-Polen dannet. Mye støtte ble i all diskresjon sendt til Polen, ikke minst fra fagforeningsaktivister.

Etter en ny streikebølge i 1988 deltok Wałęsa i forhandlinger med de kommunistiske myndighetene fra februar 1989. Da myndighetene i april kom med politiske innrømmelser som gjorde slutt på ettpartistyret og tillot Solidaritet, stod Wałęsa frem som bevegelsens leder.

I 1990 ble han valgt til Polens president, men tapte valget i 1995. Ved presidentvalget i 2000 fikk Wałęsa under én prosent av stemmene.

(Kilde: SNL)

– Skal vi skape en helt ny organisasjon, eller skal vi fikse det gamle EU? Tyskland spesielt må finne ut hva som vil være den beste løsningen for utvikling, sier Walesa i et intervju med nyhetsbyrået AFP.

Walesas kommentarer kommer parallelt med at meningsmålingene går mer og mer i retning av utmelding for britene.

Les også: Går mot valgthriller i Storbritannia

Den tidligere presidenten har vunnet Nobels fredspris og er kjent for sin innsats med å forhandle frem en ikkevoldelig avvikling av kommunismen i Polen. Nå er han

sterkt imot Putin-regimet i Russland.

– Tyskland, Frankrike og Italia burde dessuten ha en beredskapsplan som kan settes ut i live i løpet av 15 minutter etter EU faller sammen.

72-åringen mener at krisen i EU bunner i en mangel på felles verdier.

Les også: – Årelange forhandlinger før Storbritannia får forlate EU hvis det blir Brexit

– Etter den nåværende unionen faller sammen, må det skapes en ny union. Den må være bedre uttenkt for å unngå de problemene vi har nå.

Folkeavstemningen for å bestemme om Storbritannia skal forbli i, eller forlate unionen, avholdes 23. juni.

Les også: Brexit-advarsel: – Ferien blir dyrere