Går mot valgthriller i Storbritannia

Den britiske Vote Leave-kampanjen seiler i medvind, en uke før britene skal stemme for eller mot fortsatt medlemskap i EU. Foto: Phil Noble / Reuters / NTB scanpix.
Den britiske Vote Leave-kampanjen seiler i medvind, en uke før britene skal stemme for eller mot fortsatt medlemskap i EU. Foto: Phil Noble / Reuters / NTB scanpix. Foto: Phil Noble / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

En uke før den britiske folkeavstemningen har brexit-tilhengerne valgvinden i ryggen. Alt tyder på en valgthriller.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Et gjennomsnitt av de siste meningsmålingene viser et 3-4 prosents forsprang for brexit-tilhengerne som vil at Storbritannia skal forlate EU. Men britiske meningsmålere har tatt kraftig feil før, sist under parlamentsvalget i fjor, da ingen spådde at det skulle ende med rent flertall for det konservative partiet.

Valgekspert Bernt Aardal peker på at jevne meningsmålinger også gir større feilmargin.

– Feilmarginene er faktisk større ved et nær 50/50 resultat enn når meningsmålingene viser klarere forskjeller. Vi snakker da om feilmarginer på opp mot 4-5 prosent, selv om meningsmålingene er gjort på en eksemplarisk måte, sier Aardal.

Les også: – Årelange forhandlinger før Storbritannia får forlate EU hvis det blir Brexit

Stor usikkerhet

Torsdag viste en meningsmåling gjort på telefon av Ipsos Mori at 53 prosent av dem som har bestemt seg, kommer til å stemme for at Storbritannia må forlate EU. Det er første gang ut-leiren leder i den månedlige undersøkelsen som er gjort for avisen Evening Standard.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Aardal peker på at i noen av disse telefonundersøkelsene får de spurte kun spørsmål om de vil stemme ja eller nei. Det er ikke noe vet-ikke-alternativ, i motsetning til i de nettbaserte undersøkelsene.

– Når folk presses til å si hva de skal stemme, lander de gjerne på status quo. Dette er interessant i lys av de siste målingene som viser et lite forsprang for utsiden. Det gir en antydning om at det har vært et skifte i opposisjonen, sier Aardal.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Brexit-tilhengerne tar ledelsen

Deltakelse

Aardal sier at det samtidig er knyttet stor usikkerhet til valgdeltakelsen i folkeavstemninger.

– Vi vet at en del av dem som vil ut av EU fordi de er misfornøyd eller er imot makteliten, ikke er så ivrige etter å stemme. Så det er en risikosport å spå utfallet. Det kan vippe begge veier, sier Aardal.

Han sier at det at ut-leiren nå har vind i seilene, til dels også kan bidra til å mobilisere dem som vil forbli i EU.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hva som skjer i de siste dagene fram mot folkeavstemningen, er også avhengig av hvordan de som leder kampanjene på hver side, kan oppildne sine tilhengere, sier Aardal.

Les også: EUs sentralbank er klar for Brexit - britisk utmelding av EU

Aviser toner flagg

Brexit-general Boris Johnson kan glede seg over ikke bare gode meningsmålinger, også bookmakerne har tro på at det går mot et flertall for utmelding. Veddemålsgiganten Betfair mener det er 60 prosent sjanse for at folkeavstemningen ender med et ja til utmelding av EU.

Torsdag tonet avisen Financial Times flagg. Som ventet gir finansavisen sin støtte til dem som vil forbli i EU. Avisen mener en utmelding vil være svært ødeleggende for britisk økonomi.

Også Storbritannias mest leste avis, The Sun, har gitt EU-råd til sine lesere. Tabloiden, som har 4,5 millioner lesere, gikk tirsdag ut og oppfordret britene til å stemme for brexit.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg tror at avisenes anbefalinger betyr mindre og mindre, dels fordi opplaget synker så kraftig. The Sun har også vært hysterisk EU-fiendtlig så lenge at det ikke er noen overraskelse at de nå går ut med en slik oppfordring. Det hadde vært mer betydningsfullt dersom The Sun hadde sagt at Storbritannia må forbli i EU, sier Storbritannia-kjenner og presseveteran Per Edgar Kokkvold til NTB.

Britene skal stemme for eller mot fortsatt EU-medlemskap torsdag 23. juni.

Les også: Brexit-advarsel: – Ferien blir dyrere