Guardian: – Kina vil utplassere atomubåter i Stillehavet

Dette akivfotoet fra 2009 viser en kinesisk atomubåt under øvelse i Stillehavet. Foto: Guang Niu (AP Photo / NTB scanpix) Les mer Lukk

Kina har planer om å utplassere ubåter utstyrt med atomraketter i Stillehavet, ifølge den britiske avisen The Guardian.

Kinesiske militærtalsmenn vil ikke si noe om når den første ubåtpatruljen vil finne sted, men mener tiltaket er uunngåelig, ifølge avisen.

Den økende spenningen i forholdet mellom USA og Kina er årsaken til utplasseringen. Kina liker dårlig at USA har bestemt å sende rakettforsvarssystemer til Sør-Korea.

Les også: Styrer USAs atomvåpen med floppydisker

USA holder på sin side fast at rakettforsvaret ikke er rettet mot Kina, men er et svar på nordkoreanske tester av ballistiske raketter som kan bære atomvåpen.

Pentagon er forberedt på det kinesiske mottrekket. I en rapport departementet leverte til Kongressen nylig, heter det at Kina sannsynligvis vil gjennomføre sin første patrulje i Stillehavet i løpet av året.

Les også: – Atommaktene må ta ansvar

Kinesiske ubåter i området vil øke landets militære beredskap, siden de gjør det mulig å gjennomføre et atomangrep mot USA raskere. Kina har imidlertid tidligere slått fast at landet aldri vil bruke atomvåpen først.

USA og Kinas militære styrker har vært innblandet i en rekke hendelser i Sør-Kinahavet, senest i forrige uka da to kinesiske militærfly var svært nær et amerikansk overvåkingsfly nær øya Hainan.

Les også: Analytikere frykter nye prøvesprengninger i Nord-Korea